Bublinky patří k létu. S enologem Martinem Prokešem o šumivých vínech a sabráži
23. červen 2025
Nejen tiché, ale i šumivé víno má svoji kulturu a specifika. Jaké jsou druhy šumivého vína a jak jej správně servírovat? „Pijeme tak, abychom se naladili a otevřeli chuťové pohárky, ne abychom je zalepili,“ říká enolog Martin Prokeš z Mendelovy univerzity v Brně. V rozhovoru přiblíží také slavnostní způsob otevírání lahví, takzvanou sabráž.
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.