Bublinky patří k létu. S enologem Martinem Prokešem o šumivých vínech a sabráži

23. červen 2025

Nejen tiché, ale i šumivé víno má svoji kulturu a specifika. Jaké jsou druhy šumivého vína a jak jej správně servírovat? „Pijeme tak, abychom se naladili a otevřeli chuťové pohárky, ne abychom je zalepili,“ říká enolog Martin Prokeš z Mendelovy univerzity v Brně. V rozhovoru přiblíží také slavnostní způsob otevírání lahví, takzvanou sabráž.

enolog Martin Prokeš
Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

Nejposlouchanější

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.