Bublinky patří k létu. S enologem Martinem Prokešem o šumivých vínech a sabráži
23. červen 2025
Nejen tiché, ale i šumivé víno má svoji kulturu a specifika. Jaké jsou druhy šumivého vína a jak jej správně servírovat? „Pijeme tak, abychom se naladili a otevřeli chuťové pohárky, ne abychom je zalepili,“ říká enolog Martin Prokeš z Mendelovy univerzity v Brně. V rozhovoru přiblíží také slavnostní způsob otevírání lahví, takzvanou sabráž.
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.