Brontosauři v Himálajích aneb Na cestách do Malého Tibetu, kde zažijete jak horko tak pravou zimu

17. leden 2022

Tentokrát se v pořadu Na cestách s Petrem Voldánem vypravíme hodně daleko. Přesněji do Malého Tibetu. Právě na sever Indie přijel poprvé můj host u mikrofonu Jiří Sázel v roce 2008. Tehdy, jako jeden z dobrovolníků, student Fakulty stavební VUT Brno, učil děti zpěv a hru na kytaru, pomáhal stavět nebo pracoval na farmách. Někde tam je začátek aktivit projektu Brontosaurus v Himálajích, odnože Hnutí Brontosaurus. 

A cíl? Stručně řečeno - podrobněji vám to na vlnách Českého rozhlasu povíme s Jiřím Sázelem - jde o pomoc při rozvoji školy ve městě Mulbekhu. Což vůbec není cíl malý. Stačí, když jen připomenu, že škola se nachází v nadmořské výšce 3 300 metrů. A už je vám asi jasné, že to bude cestování nejen zajímavé, ale i poměrně exotické.

Autentická tibetská kultura

Jak mi potvrzuje v pořadu "Na cestách" i Jiří Sázel, Malý Tibet je asi posledním místem na světě, kde se udržuje násilně nepotlačená tibetská kultura.

Čtěte také

Diskutuje ale například i o tom, že na sever Indie se vkrádá globalizace a tak se také tradiční tibetská kultura mění.

Což se projevuje kupříkladu i v architektuře a ovlivňuje to stavbu nových školních budov, na které se podílejí právě dobrovolníci, "zastřešovaní" projektem "Brontosauři v Himálajích".

Dozvíte se proto, jaký je rozdíl mezi tradičními domy a kompromisním, modernějším pojetím vybudovat energeticky soběstačný školní komplex.

Strategické trojmezí a turistika

"Na cestách" budeme na severu Indie v dost neuralgickém zeměpisném bodu. Jiří Sázel nás vezme vyprávěním o Malém Tibetu na hranici Indie s Pákistánem a Čínou k čemuž už možná není třeba moc dodávat.

Čtěte také

Zajímá vás jak jde dohromady bezpečnostní zájem Indie s "výhonky" turistického ruchu? Jak se jezdí nejvýše položeným silničním průsmykem světa ve výšce 5 602 metrů nad mořem. Jak vypadá soužití kultur, včetně muslimské menšiny? A hlavně, jak tam jsou platní naši dobrovolníci?

Pak si nás nalaďte v tradičním pondělním čase a my vám prozradíme i to, jak je propojený projekt "Brontosauři v Himálajích" s východočeským regionem.

Rosice nad Labem a Malý Tibet

Náš pořad bude mít tentokrát hosty dva. Vedle Jiřího Sázela, se kterým jsme se sešli v kavárně, uslyšíte i zřizovatelku Základní a mateřské školy Klas Kláru Svobodovou.

Za ní jsme si s pomocí rozhlasové technologie "odskočili" na jeden vstup mezi písničkami do Rosic nad Labem, dnes už součásti Pardubic.

Omezení spojená s koronavirem sice v minulém roce neumožnila cestu dobrovolníků a pedagogů do Malého Tibetu, ale v Klasu věří, že by to letos mohlo vyjít. A od Kláry Svobodové uslyšíte například i zajímavosti o vztahu školáků k myšlence dobrovolnictví nebo o kontaktech školy s pedagogy v Mulbekhu.

Rušná Indie nebo oáza klidu a pohody

Čtěte také

Malý Tibet je - navzdory globalizaci - stále ještě podle Jiřího Sázela spíš tím druhým. Tedy regionem s nádhernou přírodou, kde zažijete jak horko tak pravou zimu, kde vás okouzlí "Květinové údolí", mluvit budeme také o asijské gastronomii.

Kdo ví, třeba vás naše putování v pořadu "Na cestách" bude inspirovat i k dobrovolnické dobrodružné výpravě. V každém případě vás čeká další zajímavé cestování na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové a Českého rozhlasu Pardubice. Stačí si nás naladit jako obvykle po 18. hodině v pondělí 17. ledna.

Na setkání se těší Petr Voldán

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související