Bromovci válí, staronové i nové vály! Poslechněte si nové nahrávky Rozhlasového Big Bandu

Rozhlasový Big Band Gustava Broma je špičkou mezi orchestry svého druhu u nás. Konečně desítky koncertů ročně a stovky minut rozhlasových a televizních nahrávek jsou toho důkazem.

Orchestr je v Brně doma a s brněnským rozhlasem je velmi úzce spjat. Příští rok oslaví 80 let na scéně, letos zase slaví Český rozhlas 95 let rozhlasového vysílání na Moravě.

Rozhlasový Big Band Gustava Broma pod vedením Vlada Valoviče proto připravil několik zbrusu nových nahrávek. Jde sice o písničky známé a léty prověřené, ale v novém kabátě. Pro posluchače orchestr nahrál i několik orchestrálních melodií. Nyní máte unikátní možnost si je poslechnout a některé z nich se budou naživo prezentovat u příležitosti 95. narozenin Českého rozhlasu Brno na Brněnské přehradě.

V nových nahrávkách uslyšíte muzikanty orchestru společně se stálými sólistky Big bandu Gustava Broma – Andreu Zimányiovou, Ivanu Regešovou a Zuzanu Gamboa.

Písničku Oh baby baby proslavily Marta Kubišová s Helenou Vondráčkovu. Dnes se tato geniální melodie z pera Bohuslava Ondráčka a textem od Jana Schneidera staly inspirací pro trumpetistu a aranžéra orchestru Gustava Broma Petra Harmáčka. Mimochodem, i tehdy před více jak 50 roky šlo o nahrávku Československého rozhlasu.

Písnička Koně pochází z pera ruského písničkáře Vladimíra Vysockého. Do Slovenštiny ji přebásnila Monika Kozelová a aranžmá z věčně podladěné Vysockého kytary pro Big Band vytvořil Pavol Kvassay.

Další skladbou jsou Čerešně, které otextoval Milan Lasica pro pořad Kdosi je za dverami. Tehdy ji zpívala Zuzana Kronerová a až pak převzala Hana Hegerová. Milan Lasica sám pro Český rozhlas Brno řekl, že tuto krásnou písničku má v repertoáru celá řada zpěvaček, ale že dokud je na živu, tak neřekne, kdo jí zpívá nejlépe.

Hvězdy jsou jak sedmikrásky na Brnem, je vlastně taková hymna moravské metropole. Což už dopředu komplikuje práci hudebním aranžérům, protože hymna se dá předělat jen těžko. Slova Josefa Kainara v podání Milana Smětáka s jeho brněnským akcentem si vybaví snad každý Brňan.

Je to melodie, kterou slýchají pravidelně všichni cestující na brněnském hlavním nádraží. Autorem prvního notového záznamu byl v roce 1955 přímo Gustav Brom. Mirek Hloucal, trumpetista orchestru Gustava Broma, na to šel rafinovaně a spojil tento symbol Brna s jazzem, kterému se v hlavním městě Moravy skvěle daří. Když Mirek přinesl do rádia tuto aranži, tak jsme mu skoro všichni řekli, že se zbláznil. Když si ale tuto písničku pustíte po druhé či potřetí, tak si ji zamilujete, tak jako my v rozhlase.

autor: Jiří Kokmotos
Spustit audio