BROLN oslavil 70. narozeniny v Besedním domě. Podívejte se na videopřenos

17. srpen 2022

Jak jinak může oslavit orchestr 70 let existence než koncertním turné. Jeho vrchol ovšem musí být ve městě, kde se zrodil – v Brně. Připomeňte si cestu Brněnského rozhlasového orchestru lidových nástrojů od jeho kořenů až k dnešní digitální době.

Brněnský rozhlasový orchestr lidových nástrojů je důkazem, že folklór je stále živý, dynamický, pestrý a hlavně baví napříč generacemi. A jak říkají hudebníci – každý si tam najde tu svou.

Na koncertě se projdete historií. BROLN zahraje staré klasiky v úpravách svých bývalých primášů a hráčů. Druhá polovina koncertu bude o současnosti. Těšte se na hudební hosty, kteří si zazpívají a zavzpomínají na svůj čas s BROLNem. Mezi nimi Natálka Bruštíková, Veronika Kachlová, Lidka Malhocká, Kateřina Martykánová, Kamila Tomšejová, František Černý, Michal Janošek, Vítězslav Klabačka, Václav Kovářík, Petr Mička, Pavel Ptáček, Karel Rajmic, Lubomír Smolák či Aleš Smutný.

Brněnský rozhlasový orchestr lidových nástrojů

Narozeninové dvojalbum

Každé jubileum přináší drobné ohlédnutí a také dárky. Oba tyto aspekty nabízí dvojalbum s jednoduchým názvem BROLN 70. První disk z tohoto kompletu obsahuje výběr těch nejzajímavějších nahrávek Brněnského rozhlasového orchestru lidových nástrojů, které vznikly v posledních deseti letech – tedy v době, kdy orchestr hraje pod vedením Františka Černého a také současného primáše Petra Varmuži. To je ohlédnutí a výsledek poslední dekády fungování orchestru.

Ke koupi na radioteka.cz

Dárkem je druhý nosič, na kterém naleznete nové nahrávky. Ty vznikly na jaře 2022 v brněnském studiu Českého rozhlasu. Před BROLN se postavilo celkem patnáct pěveckých sólistů z různých moravských regionů i ze Slovenska. Společně rozezněli především nové úpravy současného dramaturga BROLNu Pavla Trkana.

Jubilejní dvojcédéčko dokazuje, v jaké kondici je BROLN i po sedmdesáti letech svého fungování. 

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka