Brokolicový nákyp se sýrem a česnekem. Zelené zlato na talíři potěší všechny strávníky. A je zdravé

Brokolice je zelenina nejen velice chutná, ale také hodně zdravá. Především díky vysokému obsahu vitaminu C patří mezi potraviny, které se považují za přirozené zásobárny látek prospěšných pro lidský organismus. Je spousta způsobů, jak je možné brokolici konzumovat, a to buď samostatně v syrovém či povařeném stavu, nebo jako součást pokrmu.

Brokolici má mnoho lidí rádo nejen pro příjemnou chuť, ale také svěží zelenou barvu (i když existují i fialové nebo žluté odrůdy), která plně podporuje teorii, že jídlo musí být i potěchou pro oči, aby chutnalo.

Ingredience
  • 1 brokolice
  • 150 g polotvrdého sýra (eidam, gouda)
  • česnek
  • 4 vejce
  • 6 polévkovách lžic krupice nebo hrubé mouky
  • 70 g másla
  • sůl
  • mletý černý pepř

A tak se stále častěji objevuje na talířích i místo klasických příloh, jakými jsou například brambory nebo rýže. Svým vzhledem připomíná květák, oproti němu má však jemnější strukturu květenství.

Brokolice by měla tvořit pravidelně konzumovanou součást našeho jídelníčku. Obsahuje totiž množství vitaminů, minerálních látek, vlákniny a dalších blahodárných živin. Tímto jedinečným složením tak může pomoci v boji proti nejrůznějším zdravotním komplikacím.

Postup:
Brokolici opláchneme, nakrájíme na menší růžičky spolu s tou částí stonku, která není zdřevnatělá dáme vařit do osolené, vařící vody na cca 5 minut. Scedíme a necháme okapat.
Mezitím rozehřejeme troubu na 180ºC.
Koláčovou formu vymažeme lžící másla a vysypeme lžící krupice.
Sýr nastrouháme na jemném struhadle a česnek promačkáme.
Oddělíme žloutky od bílků a bílky spolu se špetkou soli vyšleháme na tuhý sníh.
Vlažnou, okapanou brokolici promícháme se sýrem (trochu si odložíme na posypání), česnekem, solí, pepřem a žloutky, přimícháme čtyři lžíce krupice a nakonec lehce vmícháme sníh.
Směs zarovnáme do připravené formy na vrch dáme plátky másla, posypeme zbylou lžící krupice a trochou odloženého sýra.

Naše tipy:
Při dušení či vaření brokolice je ovšem nutné dávat pozor, aby brokolice nezměkla příliš, protože pak se rozpadá a nedrží svůj tvar. A navíc se příliš prudkou tepelnou úpravou snižuje účinnost zdraví prospěšných látek.

Doporučuje se proto připravovat brokolici v páře (asi 5 minut), ve vodě se pouze lehce povaří, a to při teplotě zhruba 60 až 70 °C po dobu okolo 10 minut na mírném ohni. Během vaření zkoušejte tuhost nožem či vidličkou, záleží totiž na velikosti brokolice.

Málokdo ví, že jedlé jsou i listy brokolice, které je možné připravit jako kapustu.

Tak, dobrou chuť!

autor: KAB

Mohlo by vás zajímat

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.