Brno zahájilo sanaci káznice v centru města. Historici postup magistrátu kritizují

4. březen 2016

Dělníci se v únoru naplno pustili do sanace bývalé káznice v Brně, který tvoří komplex mezi ulicemi Bratislavská, Cejl a Soudní. Město chce z areálu vytvořit kreativní centrum kraje a zpřístupnit ho lidem na nejrůznější kulturní akce. Záchranné práce se ale nelíbí skupině historiků, podle kterých dělníci mohou zničit kulturní dědictví druhé poloviny 20. století.

Podle historika Pavla Palečka měl před zahájením prací proběhnout stavebně historický průzkum. „Popsat, co je tam nejcennější, bude velice těžké, pokud se tam zároveň pracuje a vrčí sbíječky,“ říká Paleček.

Náměstek primátora Matěj Hollan z hnutí Žít Brno oponuje. Sanace má podle něj pouze zabránit dalšímu chátrání budov. „Jsou to v podstatě jenom kosmetické úpravy vedoucí k tomu, aby byl prostor lépe použitelný. Do žádných historických částí se nezasahuje,“ prohlásil Hollan.

Magistrát připravuje i kompletní rekonstrukci areálu za stovky milionů korun.

Národní památkový ústav v Brně podal v lednu na ministerstvo kultury návrh na památkovou ochranu pozemku. Proti tomu se postavilo město jako vlastník areálu. Vznikla také iniciativa Zachraňme káznici, která upozorňovala na to, že prohlášení káznice za památku by fakticky oddálilo rekonstrukci komplexu a mohlo paradoxně vést k jejímu zchátrání.

Pozdně barokní areál sloužil nejdříve jako sirotčinec, poté jako vězení až do konce 50. let, kdy jím prošla také řada politických vězňů. V současnosti je komplex uzavřen.

autoři: jel , kro
Spustit audio