Brno zabydlelo první byty pro samoživitele. Někteří nájemníci ale řeší časté závady

Brno nastěhovalo prvních deset samoživitelů do bytů vyhrazených pro osamělé rodiče s dětmi. Město pro ně letos poprvé vyčlenilo místa v opravených domech ve Vlhké a Křenové ulici. Jde o přechodnou pomoc pro ohroženou a stále rostoucí skupinu obyvatel. Radost z nového bydlení ale dvěma nájemnicím z Vhlké ulice kazí závady v bytech.

„Úplně ten byt asi není v pořádku, protože je tam obrovská vlhkost, což je komplikace, protože jsme alergici a objevují se nám plísně. Paní nám řekla, ať si to vytřu savem,“ říká paní Eva. Do opraveného bytu 2+kk ve Vlhké ulici se nastěhovala v srpnu se synem, který studuje na střední škole. Jako první si musela koupit žárovky. Součástí bytu byla kuchyňská linka a sporák, další nábytek a spotřebiče si musela sehnat. Městské byty jimi běžně vybavené nebývají.

Čtěte také

Pořídit si ale musela i odvlhčovač vzduchu. „Odvlhčuji každý den, tahá to litry vody. Stouply mi kvůli tomu náklady na energie. Mrzí mě, že tady tyto problémy jsou,“ podivuje se paní Eva.

V domě podle ní nefunguje ani dálkové ovládání vstupních dveří a město doteď nezajistilo dodavatele internetu, protože ho musí vybrat ve veřejné soutěži. Internet si tak pořídila sama. „To je dalších dvanáct set. Říkali nám, že tu internet bude, ale není. Přitom je v domě optický kabel, mám ho za dveřmi, ale ještě ho nemůžeme použít,“ říká žena.

Problémy: topení, sprcha, společný úklid

Ve stejném domě bydlí i paní Martina. Taky samoživitelka. Má malou dceru. „Nejdřív jsem přišla na to, že se mi nezamykají dveře. To jsem tu bydlela asi čtrnáct dní. Týden jsem čekala na to, že to někdo opraví. Pak byl problém s topením, které teď topí slabě. Taky mi protéká sprcha, to ještě nikdo neopravil. A padá mi tu sádrokarton na stropě, odlupuje se. Kdybych nemusela každý týden něco řešit, tak by to bydlení nebylo hrozné,“ svěřuje se paní Martina. S vybavením bytu jí pomohl otec.

Obě ženy taky kritizují, že v bytě nefunguje úklid společných prostor, přestože za něj v měsíčním vyúčtování platí sto korun. „Dole bývá nepořádek, tak jsem nakoupila ty nejlevnější čisticí prostředky a umývám to jednou týdně sama,“ říká paní Eva.

Závady řešíme

Magistrátní odbor správy majetku uvádí, že o některých potížích ví a snaží se je řešit. „Do dnešního dne bylo hlášeno celkem 10 závad a zhotovitel je v rámci záruky po nahlášení maximálně do týdne odstranil. Problém s nefungujícím topením doposud nebyl odboru sdělen a ani nebyl zaznamenán výskyt plísně v souvislosti se zatečením,“ upřesňuje Radka Loukotová z tiskového oddělení magistrátu.

Radost z nového bydlení nájemnicím z Vhlké ulice kazí časté závady v bytech, které musí řešit

Připouští, že vyšší vlhkost v domě ale může být: „Na dvou stranách domu nebylo provedeno zateplení nebo jen částečně, protože jsou v sousedství naplánovány stavební úpravy, které by do případného zateplení zasahovaly. S oběma sousedy je uzavřena dohoda o úpravě a napojení zateplení.“

Magistrát taky zdůrazňuje, že platby za úklid společných prostor jsou zálohami, které pak úřad nájemníkům vyúčtuje podle skutečných nákladů. „Pravidelný úklid je zahajován až v souvislosti s postupným obsazováním bytů v domě, odbor v současnosti přistupuje k zadání výběrového řízení. Dříve se k takto organizovanému úklidu společných prostor z důvodu efektivity nepřistupuje, právě i s ohledem na charakter bytů (byty sociální, pro samoživitele). V tu chvíli by kvůli tomu, že jiné byty nejsou ještě obsazené, ostatní nájemníci měli na úklid zvýšené náklady,“ vysvětluje Loukotová.

Bydlení na 3+2 roky

Byt pro samoživitele s nižším nájmem můžou nájemníci dostat na 3 roky s prodloužením o 2 roky, třeba pokud stále vychovávají dítě. Paní Martina tak na prodloužení smlouvy nárok má. Ale nevěří, že si dokáže našetřit na dražší bydlení. „Vzhledem k tomu, že beru 9 500 korun mateřskou a platím sedm tisíc nájem, tak si myslím, že si nemám z čeho našetřit,“ říká paní Martina a zdůrazňuje, že každá koruna pro ni hraje roli.

Skeptická je i paní Eva, která dřív neúspěšně žádala o byt v jedné městské části. „Budu tu bydle tři roky a pak nic. Vůbec si nedokážu představit, co mám v padesáti letech dělat. Jak si mám našetřit na byt nebo na tržní nájemné,“ krčí rameny.

Dočasná pomoc

Náměstek primátorky Jiří Oliva z ČSSD upozorňuje, že speciálně vyčleněné byty pro rodiče samoživitele jsou rychlou a dočasnou pomocí. „Smysl těchto pomocí je v tom, že se lidem dává čas, aby pak svou situaci mohli vyřešit natrvalo. Pomoc spočívá v tom, že následně můžou dostat byt v městské části. Ten třeba nedostanou za rok, ale až za tři roky, ale právě teď bydlí přechodně v těchto bytech, aby nemuseli být třeba na ulici,“ vysvětluje náměstek. Sám říká, že o konkrétních stížnostech nájemníků z Vlhké ulice nevěděl.

Připouští ale jednu chybu, kterou zastupitelé města v září upravili. Ubytovaní samoživitelé zařazení do městského programu totiž o běžný městský byt nemohli žádat. „To byla chyba a blbost, to jsme změnili. Nikdo si toho nevšiml, ale už jsme to změnili,“ ujišťuje náměstek. Potvrzuje to i paní Eva, která si o městský byt zažádá a doufá, že ho dostane.

Přidělování bytů pro samoživitele je podobné jako u startovacích bytů pro mladé páry. Zájemci se o ně přihlásí magistrátu, mezi žadateli se pak losuje. Dřív museli samoživitelé žádat o sociální nebo městský byt společně s dalšími zájemci a čekat na umístění podle bodového hodnocení v pořadníku. Teď mají šanci, že se k bydlení dostanou rychleji.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související