Brno umožní řidičům přes noc parkovat i na vyhrazených místech pro soudy nebo policii

V centru Brna přes noc přibude víc než stovka parkovacích stání. Řidiči budou moct nově parkovat na místech, která jsou nepřetržitě vyhrazená třeba policii nebo soudům. To se nelíbilo radnici Brno-střed, která namítala, že veřejné instituce tato místa přes noc nepotřebují.

Jedná se zhruba o stovku míst v několika ulicích, třeba v Sokolské nebo Rybářské ulici u policejních služeben, ale taky na Žerotínově náměstí za Ústavním soudem nebo v Jezuitské ulici u Nejvyššího státního zastupitelství. Jsou to zpravidla frekventovaná místa, kde je nyní obtížné parkovat a kde zmíněné instituce nepotřebují všechna parkovací stání nepřetržitě.

Zdůvodňuje radní Brna-středu Jan Mandát zvolený ODS a spolek Brno autem: „A hlavně blokují místa občanům ve zcela neadekvátní časy. Všechna ta místa jsem osobně prověřoval – například u Nejvyšší státního zastupitelství v neděli odpoledne skutečně nikdo neparkuje.“

Čtěte také

Lidé tak na těchto místech budou moct parkovat ve všední dny přes noc, a to od 17 hodin večer do 7 hodin ráno druhého dne. O víkendu a ve svátky pak kdykoliv.

Nebude to hned

Zpřístupnění těchto parkovacích stání zřejmě potrvá ještě několik týdnů. Bude nutné změnit dopravní značky, dodatkové tabulky a taky upravit smlouvy s vybranými institucemi.

Soudy, hasiči, policie nebo státní zastupitelství totiž platí výhodnější cenu za vyhrazené parkovací místo, a to sto korun ročně za jedno stání. Běžná cena se přitom pohybuje v desítkách tisíc korun. Takovéto výhodnější smlouvy má v Brně celkem osm institucí, dohromady obsazují 239 míst. Je mezi nimi i Moravská galerie v Brně, která má podle nového návrhu radních o dvě parkovací stání v Besední ulici přijít úplně.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související