Brno uctí památku válečného veterána Miloše Knorra. Jeho jméno ponese park v Králově Poli

Válečný hrdina a veterán z druhé světové války Miloš Knorr bude mít v Brně památník. Plastika ozdobí park, který nově ponese generálmajorovo jméno. Jde o prostranství ve čtvrti Královo Pole poblíž domu, ve kterém žil. Toto uctění památky nositele Řádu britského impéria má být pomyslnou tečkou za sérií peripetií, která Knorrův odkaz v Brně poslední dva roky provázela.

Dům, který vlastnili rodiče generála Knorra, se nachází na ulici Charvátská v Brně

„Nacházíme se před divadlem Barka, asi dvě minuty od domu, který vlastnili rodiče pana generála a kde měl být pan generál zatčen gestapem. On byl krátce v Kaunicových kolejích a poté se mu podařilo z Brna během druhé světové války utéct,“ připomíná život Miloše Knorra historik Pavel Paleček z Vojenského historického ústavu.

Stojí u travnatého trojúhelníku spojujícího Charvatskou ulici a ulici Svatopluka Čecha, který je lemovaný stromy, lavičkami a který místní lidé využívají nejčastěji jako malý psí výběh. Nedaleko od místa stojí řadový dům, kde Knorr pobýval.

„Tady trávil svůj volný čas jako dospívající hoch, maturant z gymnázia na Slovanském náměstí, které stojí hned naproti jejich domu,“ doplňuje Paleček.

Historik se o příběh a život vojáka a odbojáře zajímá dlouhodobě. V roce 2018 přivezl z Ameriky urnu s ostatky Miloše Knorra (zemřel v roce 2008) a nechal ji uložit na hřbitově v Ivančicích. V tomto městě ležícím asi půl hodiny cesty autem jihozápadně od Brna Knorr vyrůstal jako malé dítě.

Čtěte také

„Tady v tomto parku mu necháme postavit památník. Bude z rezavého plechu, cortenu, zhruba ve tvaru obráceného písmene U. A kromě dvou slov Miloš Knorr na něm nebude nic jiného napsaného. Jeho život tam bude znázorněný v obrazech a symbolech,“ připomíná Paleček třeba Knorrovu účast na vylodění v Normandii.

„Ale bude tam i polévka, která bude přeškrtnutá. Protože pana generála Knorra se všichni ptali, jestli má něco společného s těmi výrobci slavné polévky, a on vždy odpovídal, že ne, že s nimi absolutně nic společného nemá,“ poodhaluje Paleček s úsměvem jeden z detailů pomníku.

Bezejmenný parčík v Králově Poli mohl dostat jiné jméno už dřív a jiné, a to po tamním rodákovi a spisovateli Ondřeji Sekorovi. V úvahu tak připadalo třeba postavení dětského hřiště s prvky s motivy Ferdy Mravence, ale to nakonec radnice i kvůli bezpečnosti dětí zamítla. Parčík je totiž malý a ze všech stran kolem něj projíždí auta, z jedné navíc trolejbusy. Po Sekorovi má nakonec nést jméno jiná ulice v Králově Poli.

Knorr po válce strávil zbytek života v USA, později si tam našel práci v pojišťovnictví. Doteď tam žije jeho životní partnerka Betty Lee. S ní se v roce 2019 chtělo Brno soudit o kus domu, který je od parčíku na dohled. Poté, co na případ upozornila média, magistrát názor změnil.

Po vojákovi pak chtěla městská část Brno-střed i pojmenovat, respektive přejmenovat ulici, jenže to se nepovedlo.

Čtěte také

„Proti pojmenování nějaké ulice v Brně podle hrdiny generálmajora Knorra nic nemáme, akorát nám nepřijde vhodné přejmenovávat již stávající ulici. Notabene, když na ní sídlí čtyři významné justiční orgány,“ vysvětloval loni Českému rozhlasu okresní státní zástupce pro Brno-venkov Petr Růžička, že pojmenovat po Knorrovi dlážděnou uličku mezi městským a okresním soudem a taky dvojicí státních zastupitelství v Polní ulici, by znamenalo drahou změnu stovek záhlaví dokumentů, razítek a vizitek.

Iniciátoři pojmenování uličky včetně Palečka, Vojenského historického ústavu nebo Ústavu pro studium totalitních režimů či Moravského zemského muzea tehdy namítali, že změna adresy by v místě nutná nebyla, ale magistrát a jeho takzvaná názvoslovná komise tvrdili opak.

O rok později se našel park ve čtvrti Královo Pole, kde už nic takového nehrozí. „Toto je park, který nemá žádné jméno. Po úpravě s pomníkem Miloše Knorra to bude myslím důstojné místo. A protože jde jen o pojmenování parku, tak to jde udělat celkem bezbolestně a nikdo z obyvatel se tu nemusí bát třeba výměny občanky nebo jiných dokumentů,“ ujišťuje místostarosta Králova Pole Zbyněk Šolc z ODS.

Připomíná, že zastupitelé čtvrti i magistrátní názvoslovná komise už pojmenování parku podpořili a zbývá už jen formální souhlas brněnských zastupitelů.

Budoucí park Miloše Knorra dostane novou ozdobu ve formě netradičního památníku ještě letos. Slavnostní odhalení plastiky je zatím v plánu na 20. září. Tedy na den, kdy se válečný hrdina v roce 1918 narodil.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio