Brno se snaží vychovávat čím dál více zubařů - přispět k tomu má i nově otevřený ortodontický tréninkový sál

27. září 2005

Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně má ode dneška nové významné pracoviště. Jde o vzdělávací ortodontický sál s dvanácti pracovními místy, který bude využíván pro studenty stomatologie lékařské fakulty Masarykovy univerzity. Brněnští odborníci se tak snaží bojovat proti hrozbě nedostatku zubních lékařů a dalších specialistů v budoucnu.

Lékařská fakulta Masarykovy univerzity počet studentů stomatologie za poslední tři roky ztrojnásobila. Jak ale připomíná přednosta stomatologické kliniky Fakultní nemocnice U svaté Anny Jiří Vaněk množství nesmí být na úkor kvality jejích znalostí, a to zejména pokud se týče specialistů. "Ortodoncie je jeden ze tří oborů stomatologie a je pro ni stanoveno zvláštní specializační vzdělávání, které trvá tři roky po promoci zubních lékařů. A právě vybudování a rekonstrukce takového naučného sálu dává všechny předpoklady k tomu, abychom mohli to vzdělávání realizovat na kvalitní úrovni," vysvětluje přednosta Vaněk.

Děkan lékařské fakulty Jan Žaloudík je dokonce přesvědčený, že díky společné snaze Masarykovy univerzity a nemocnice U svaté Anny se jih Moravy může vyhnout krizi, která hrozí v celé České republice s ubývajícím počtem zubařů. "Lékařské fakulta v Brně má dlouhodobé prognózy, takže my tento stav známe a proto se lékařské fakultě v Brně průběžně zvyšují počty od roku 2000 z původně asi třiceti studentů přes rok 2003, kdy to bylo přes padesát žáků a v letošním roce osmdesát šest nově přijatých,"dodává děkan lékařské fakulty Žaloudík.

Samotné nabírání studentů ovšem souvisí s tím, že je potřeba zajistit prostory, kde mohou být studenti nejen učeni, ale i cvičeni, protože se zubním lékařstvím souvisí také praktická dovednost a studium po stránce materiálního zabezpečení je podstatně náročnější než třeba jiné obory. " V Brně máme v současné době osmnáct trenažérů, na kterých lze studenty cvičit než přijdou na pacienta a daří se zajišťovat z rozvojových programů další, takže mám pocit, že Brno je na to připraveno a pro nás neexistuje katastrofický scénář, protože u nás je to normální vývoj," doplňuje děkan lékařské fakulty Jan Žaloudík.

Spustit audio