Brno se chystá na motocyklovou Velkou cenu, dopravu a pořádek bude hlídat na 800 policistů a strážníků

26. srpen 2005

Brněnský Masarykův okruh opět hostí motocyklovou Velkou cenu. Do Brna přitom letos míří rekordní počet návštěvníků. Těch by mělo přijet dokonce o čtvrtinu více než loni, tedy až 130 tisíc. Na tak obrovský nápor se intenzivně chystají hlavně policisté, kteří musí zvládnout dopravu v okolí moravské metropole i usměrnit pořádek v ulicích města.

Na motocyklový víkend se připravují dokonce i ti Brňané, kteří se za motorkami na okruh nechystají. "Každý rok odjíždíme mimo Brno, protože to tady nejde vydržet. Silnice jsou úplně zapraskané a nedá se to přežít," říká jedna z obyvatelek moravské metropole. " Bývá tady hrozný hluk, takže většinou utíkáme na chatu," doplňuje další z Brňanů.

Problém ale nezpůsobují každoročně jen poněkud rozjásanější diváci, policisté čekají, že i letos přijedou také ti, které, více než výsledková listina, zajímají kapsy návštěvníků. "A v hledáčku zlodějů budou právě i motorky," odhaduje zástupce brněnského policejního ředitele Karel Pospíšil a doplňuje, že krádeže motocyklů bývají poměrně velkým problémem. Při kontrolách se policisté zaměří nejen na převážení motocyklů, ale také na kontrolu strojů jako takových.

Další tradiční nešvar, který jakoby se doslova lepil na brněnskou Velkou cenu, je alkohol. Hlavně tedy ten v krvi řidičů. Letos chtějí policisté tomuto nebezpečnému úkazu zabránit například i tím, že dají takzvaně dýchnout každému, kdo bude vyjíždět ze dvou největších kempů u okruhu.

Největším oříškem pro policisty ale jednoznačně zůstane, jako už každoročně, organizace dopravy v širokém okolí dějiště Velké ceny. Jen v neděli přiveze podle odhadů diváky třicet tisíc aut. Parkovacích míst má být dost. Motoristé by ale měli počítat s tím, že na zaparkování budou čekat v dlouhých kolonách. "Alespoň pro brněnské diváky bude rozhodně rychlejší, klidnější a bezpečnější, když se vydají směrem k okruhu některým z četných autobusových spojů," dodává šéf dopravní policie Leoš Tržil.

autor: hon
Spustit audio