Brno ocenilo Bradyho symbolicky na Špilberku. Doufám, že jsme probudili demokracii, řekl pamětník holokaustu

31. říjen 2016

Pamětník holokaustu Jiří Brady v pondělí převzal Pamětní list a medaili od primátora města Brna. Vedení města vybralo k slavnostnímu předání symbolicky hrad Špilberk jako náhradu za Pražský hrad, kam nebyl Brady na předávání vyznamenání pozván. Brno se rozhodlo ocenit Bradyho osvětovou činnost na podporu demokracie. O té také při ceremoniálu sám mluvil.

„To nejsou jen medaile a obraz a všechno možné. Nikdy se mi v životě nic takového nestalo a nikdy jsem nic takového nečekal. Ale mám radost, že ta demokracie tady přece jen žije, a doufám, že jsme ji probudili,“ řekl oceněný Brady.

Během svého pobytu v ČR dostal Brady několik ocenění. Zpět do Kanady by měl odletět v úterý.

Podnětem k řadě ocenění pro Bradyho se stal spor kolem neudělení státního vyznamenání tomuto pamětníkovi holokaustu. Aféru odstartovalo vyjádření ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL), podle nějž mu prezident Miloš Zeman pohrozil, že jeho příbuzného Bradyho vyškrtne ze seznamu oceněných, jestliže se ministr sejde s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou při jeho nedávné návštěvě ČR. Herman Zemanovi nevyhověl, Bradyho jméno se na seznamu oceněných neobjevilo.

Čtěte také

Hrad souvislost popírá. Bradyho následně ocenili premiér, sněmovna, některá města i olomoucká Univerzita Palackého.

„Myšlenka předat ocenění panu Bradymu na hradě Špilberku má svoji symboliku. Je pro nás velkou ctí, že jsme ho mohli přivítat a předat mu list jako výraz úcty. Je pro nás vzorem," uvedl Vokřál.

autor: Tereza Kadrnožková | zdroj: ČTK
Spustit audio