Brno má koalici. Velkou, ale menší, než sama sebe původně plánovala

19. říjen 2022 20:54

V čele města zůstane primátorka Markéta Vaňková z ODS. Další jména v nové koaliční smlouvě i rozdělení kompetencí se na poslední chvíli měnily. Zastupitelstvo poprvé zasedá ve čtvrtek.

Nové vedení města Brna

Primátorka: Markéta Vaňková (ODS)

1. náměstek: René Černý (ANO)

náměstci: Robert Kerndl (ODS), Karin Karasová (ANO), Jaroslav Suchý (KDU-ČSL)

radní: Petr Kratochvíl (ODS), Tomáš Aberl (TOP 09), Petr Bořecký (ANO), Filip Chvátal (KDU-ČSL), Irena Matonohová (STAN) a Jiří Oliva (ČSSD)

uvolnění zastupitelé: pro vědu a inovace Anna Putnová (TOP 09), pro marketing Kateřina Jarošová (ANO) a předseda kontrolního výboru, kterým bude člen opoziční SPD.

Koaliční smlouvu nakonec ve středu večer s více než dvouhodinovým odkladem proti původnímu plánu podepsali zástupci šesti stran. Sedmí Piráti na poslední chvíli odmítli kvůli dřívějším pochybnostem i kvůli okolnostem kolem policejního zátahu na brněnské radnici.

Koaličními stranami tak jsou ODS (která kandidovala v koalici s TOP 09), ANO, lidovci (ve volbách kandidovali s hnutím STAN) a ČSSD. Celkem budou mít v zastupitelstvu 42 mandátů z 55. V opozici zůstanou kromě Pirátů i koalice kolem Strany zelených a kolem SPD.

Nová Rada města Brna bude mít všechny své členy uvolněné, tedy placené na plný úvazek. A navíc bude několik dalších uvolněných zastupitelů jako předsedů výborů.

Seznam nových představitelů města uvádí i jméno lidovce Jaroslava Suchého, který je zatím náhradníkem. Nastoupí, až se při ustavujícím zasedání zastupitelstva ve čtvrtek ráno vzdá mandátu poslankyně a starostka Černovic Petra Quittová (STAN).

Ustavující schůze zastupitelstva se koná ve čtvrtek 20. října od 8.00 na Nové radnici.

Primátorka: Koalici si vyžádala těžká doba

Vaňková nezvykle širokou koalici zdůvodnila těžkým obdobím, které zastupitelstvo čeká, i tím, že každá ze stran má odborníky na konkrétní oblasti.

V pondělním rozhovoru pro Český rozhlas Brno oznámila, že se shodli mimo jiné na nutnosti postavit horkovod z Dukovan a na dokončení územního plánu s tím, že pro jistotu zároveň zajistí i souběžnou aktualizaci starého.

Shoda je také na stavbě Janáčkova kulturního centra, naopak rozhodovat se bude o víceúčelové hale na výstavišti, pokud by pro její vznik nebyly vhodné podmínky. Vše rozpracuje programové prohlášení rady.

Za co bude kdo zodpovídat

I když nová koalice zčástu kopíruje tu dosavadní, některé kompetence se přesunou. ODS a TOP 09 se budou starat o energetiku, dopravu, sociální péči, kulturu, zdravotnictví, sport a také o IT a strategický rozvoj. ANO bude mít na starost investice, územní plánování, začlenění evropských fondů, byty a marketing. Lidovci se STAN zaštítí životní prostředí, školství a participativní rozpočet. ČSSD připadne starost o majetek.

Spustit audio

Související