Brno letos zpřístupní další historický vodojem na Žlutém kopci

Na Žlutém kopci v Brně začala rekonstrukce dalších dvou ze tří historických vodojemů z 19. století. Jeden už byl pro turisty otevřený v omezeném režimu.

Magistrát teď trojici nádraží zabezpečí, osvětlí a zřídí do nich nové vstupy. Práce jsou rozdělené na dvě etapy za víc než 130 milionů korun. První dva cihlové vodojemy budou přístupné letos na podzim.

„V té první etapě bychom chtěli udělat dva vchody. Jeden do zadního cihlového, který má na rozdíl od toho prvního cihlového rovné podlahy. A druhý nouzový do prvního cihlového, do kterého se teď chodilo provizorně po schodišti,“ říká náměstek primátorky Jiří Oliva z ČSSD.

Kvůli rekonstrukci tak na jaře a v létě nebude pro turisty otevřený žádný z vodojemů. Do dvou cihlových se lidé dostanou na podzim. Do třetího betonového pak jen nahlédnou. Vstup do něj umožní až štola, která je součástí druhé etapy rekonstrukce. Ta zároveň zajistí bezbariérový přístup do nádrží.

Do štoly se bude vcházet přes zahradní domek, který nyní chátrá. „Ten rozebereme, protože kvůli statice nejde opravit, podsklepíme ho, a pak ho znovu postavíme a přidáme k němu ještě jednu přístavbu. V domku bude sociální zázemí, pokladna, zázemí pro turisty,“ doplňuje Oliva.

Po konci rekonstrukce vznikne nad vodojemy veřejně přístupný park. Dokončení úprav bude záviset na rozhodnutí radních a na vyčlenění peněz z rozpočtu města.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související