Brno jako první v republice pořídilo půdní injektor. Ani v suchých obdobích by stromy neměly trpět nedostatkem vody

Městští zahradníci v Brně mají k dispozici nový přístroj, který dokáže účinněji zavlažovat půdu v okolí vzrostlých stromů.

Takzvaný půdní injektor pronikne až do hloubky jednoho metru přímo ke kořenům. Nejen že hlínu provzdušní, ale vytvoří v ní úzký kanálek pro dopravení vody a dalších látek. Zahradníci ho dnes poprvé použili v parku pod hradem Špilberk.

Přístroj do země dostává vodu smíchanou s hydrogelem

Podle zkušeností z Německa, kde půdní injektor používají už delší dobu, je přístroj účinný. Do země totiž dostává vodu smíchanou s hydrogelem. To je přírodně odbouratelná látka, která váže vodu. Ta tak v půdě vydrží mnohem déle a stromy si ji můžou brát, i když třeba dlouho neprší. Kromě vody můžou zahradníci ke kořenům poslat také hnojivo nebo užitečné houby, které zlepší přijímání vody a živin.

Velikostí i tvarem lze injektor přirovnat například ke křovinořezu. Přístroj je připojený ke kompresoru a k velké skříni o rozměrech 1x1 metr, kde se dá nastavit velikost dávky hydrogelu a míchá se s vodou nebo dalšími látkami. Přístrojem se podobně jako sbíječkou udělá do země díra hluboká třeba půl metru a ta se zaplní směsí. Na povrchu to není prakticky vidět.

Zahradníci dnes poprvé použili půdní injektor v parku pod hradem Špilberk

Pokud hydrogel přeteče, vypadá jako malá hromádka špinavého sněhu. Obsluhu přístroje zvládne jediný pracovník. Ošetření půdy kolem jednoho stromu v závislosti na jeho velikosti trvá zhruba hodinu.

Tato metoda se dá využít všude, kde je zájem na tom, aby vzrostlé stromy dobře rostly a netrpěly suchem. Typicky jsou to parky a stromořadí, kde každý uschlý strom znamená viditelný výpadek. Teoreticky je ale možné ji použít taky v sadech.

Půdním injektorem lze zlepšovat vláhové podmínky, utužení půdy i živinové poměry
autor: gaj
Spustit audio