Brno dá na letošní závody MotoGP 30 milionů korun. O budoucnosti šampionátu zatím není jasno

Třicet milionů korun letos pošle Brno na Velkou cenu silničních motocyklů. Příspěvek dnes schválili zastupitelé.

Stejnou částku by měl dát i Jihomoravský kraj, zbývajících asi 55 milionů korun stát. Letošní závody MotoGP jsou poslední z pětileté smlouvy uzavřené s pořadatelskou společností Dorna. O tom, jestli šampionát v Brně zůstane i po tomto roce, zatím není jasno.

„Podle informací, které máme z první schůzky, by ty podmínky měly být jiné. Částka zalistovacího poplatku by se měla navýšit. V tuto chvíli se snažíme dojednat takovou částku, která by byla přijatelná. A bez výrazné pomoci státu to není příliš reálné,“ říká primátorka Brna Markéta Vaňková. Teď stojí takzvaný zalistovací poplatek zhruba 115 až 120 milionů korun. Podle dřívějších informací by částka mohla být až dvojnásobná.

Otázkou taky zůstává, do jaké míry se budou moct na financování závodů podílet soukromé firmy, které by si mohly platit za reklamu. Z dřívějších vyjádření politiků ale vyplývá, že reklamu zřejmě nebude možné umístit do zorného pole kamer, tedy že reklamu neuvidí televizní diváci. A tím pádem to pro firmy nemusí být tak zajímavé. O budoucnosti MotoGP na další roky v Brně má být rozhodnuto do června.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související