Brno chce snížit emise oxidu uhličitého o 40 %. Koupí třeba ekologické kotle do spalovny

Snížení emisí oxidu uhličitého v Brně bude město stát miliardy korun. Brněnští zastupitelé v úterý odsouhlasili plán udržitelné energetiky a klimatu.

To v praxi znamená, že do roku 2030 budou třeba městské firmy nebo hromadná doprava produkovat o 40 % méně plynu CO2 než nyní.

Nejdražší opatření

Jedna z největších investic do několika let bude pořízení třetího kotle na spalování komunálního odpadu ve svozové firmě SAKO. Ten má stát asi dvě miliardy korun. Další kotel, který městská firma pořídí, bude na spalování štěpky. Technologie umožní výrobu tepla a i elektřiny. Za přístroj společnost zaplatí asi 800 milionů korun. Kde město dřevěnou štěpku na spalování vezme, to vysvětluje náměstek primátorky Petr Hladík z KDU-ČSL. „My máme dneska skoro 9 tisíc hektarů Lesů města Brna, z toho dokážeme uživit zhruba půlku. Tu druhou budou mít pokryty dlouhodobými smlouvami ze soukromých lesů, z Lesů ČR, církevních lesů v okolí města Brna.“

Kotel na štěpku by měl být hotový v roce 2022. Třetí kotel na komunální odpad zřejmě o rok později. Tyto zdroje mají pomoct snížit množství spotřebovaného zemního plynu. Kromě toho vznikne taky stanice na výrobu bioplynu z odpadu produkovaného v gastronomii. Tedy ze svážených zbytků z restaurací a jídelen.

Čtěte také

Zelené střechy a podpora elektromobility

Dále chce magistrát dosáhnout snížení emisí oxidu uhličitého a zlepší klimatu vznikem zelených střech, které budou město ochlazovat. Taky podporou fotovoltaiky, tedy solárních panelů na střechách, aby domy mohly být ideálně energeticky soběstačné. Další opatření se týkají dopravy. Město bude víc podporovat elektromobilitu, tedy i kupovat elektrobusy nebo parciální trolejbusy s alternativním pohonem. A přibýt má taky víc autobusů na ekologičtější stlačený zemní plyn. Těch po Brně zatím jezdí 160, což je zhruba polovina všech autobusů, které má Dopravní podnik města Brna.

Výtky opozice

Zavedení tohoto plánu kritizovalo třeba opoziční hnutí SPD. Zastupitel Ivan Fencl tvrdí, že podklady, ze kterých magistrátní úředníci při tvorbě plánu vycházeli, nejsou správné a vychází z hysterie, která podle nich doprovází globální oteplování. „Například podpora fotovoltaiky na lokálních budovách se nám zamlouvá, tu bychom podpořili. V rozvoji elektromobility vidíme určitá úskalí z hlediska budování infrastruktury a rádi bychom hledali nějaké alternativy, které by se více zaměřily na vodík.“ 

Výhrady mělo i opoziční hnutí ANO. Třeba k tomu, jestli se vůbec všechny investice zejména při nákupu nových kotlů vyplatí. A jestli nejde jen o malou kapku v moři, která z hlediska celosvětového klimatického problému nic nezmění. Dnes se k plánu magistrátu vyjádřila i brněnská Strana zelených, která oznámila, že aktuálně schválené kroky nestačí, že Brno musí vyhlásit stav klimatické nouze a navýšit požadavky na ochranu klimatu.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související