Brno bude příští rok hospodařit s 16 miliardami korun, zastupitelé schválili návrh rozpočtu

11. prosinec 2019

Šestnáct miliard korun – s tolika penězi bude příští rok hospodařit město Brno. Zastupitelé dnes schválili návrh rozpočtu na příští rok

Výdaje jsou plánované na 16 miliard korun, příjmy jsou o dvě miliardy nižší. Schodek mají dorovnat peníze, které zbyly z minulých let, anebo peníze z dotací. Celkově je rozpočet o miliardu korun vyšší, než byl ten na letošní rok.

Kritika opozice

Opozice ale přišla s kritikou: málo peněz na nové investice. Tedy do velkých projektů jako je třeba stavba nového sálu pro filharmoniky, dostavba velkého městského okruhu, nebo vznik víceúčelové haly na výstavišti. To jsou ty největší investice, na které Brno peníze vyčlenilo. Opoziční zastupitel Petr Vokřál z hnutí ANO ale řekl, že je to málo, že by radní měli mít větší cíle, když se ekonomicky daří a když je možné získat řadu státních či evropských dotací. Primátorka Brna Markéta Vaňková z ODS na to odpověděla, že pět miliard korun je realistický plán výdajů, které je město reálně schopné utratit.

Zbytečné výdaje

Opozice poukázala na to, že se běžné výdaje města zvednou o víc než jeden a půl miliardy korun. To jsou i peníze třeba na platy zaměstnanců města a jeho organizací. Primátorka řekla, že město většinu těchto výdajů ovlivnit nemůže, protože zvyšování mezd třeba v kultuře, nebo v sociální oblasti nařídil stát. Opoziční zastupitelé ale připomínkovali i to, že Brno plánuje dát miliony korun na čtyři různé festivaly – například Janáček Brno, Maraton hudby nebo obnovený festival Trutnoff. To opozice označuje za mrhání penězi a město by prý mělo finančně podporovat jen jednu nebo dvě velké kulturní akce. Vládnoucí koalice to tak ale nevidí.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související