Brno ani po dvou letech nezřídilo dříve slíbená opatření na ochlazení klimatu ve městě

16. červenec 2019

Asi desítka speciálních opatření měla Brňany v létě chránit před horkem nebo prachem. Sérii projektů před dvěma lety slíbili radní.

Český rozhlas Brno proto zjišťoval, kolik ze zmiňovaných opatření nakonec skutečně funguje.

Nižší teplota díky zeleni

Přehřívání domů by od loňska měly zamezit zasazené popínavé rostliny na zdi podél tramvajové trati u Veletržní ulice. A taky popínavky na jedné z budov na rohu Dornychu a Křenové ulice nebo rostliny na jižní terase magistrátní budovy v Kounicově ulici. K tomu jsou podobně ozeleněné, respektive obrostlé sloupy trolejového vedení na Úvozu nebo vysázené keře v Luční ulici na Kraví hoře a v Březinově ulici v Žabovřeskách. Tam, kde roste zeleň, je totiž lokálně nižší teplota, a to díky vodě, která se z rostlin vypařuje.

Mechová lavička nebude

Brněnský magistrát upustil od nápadu pořídit mechovou lavičku. Lidé by na ní seděli a za zády by jim do výšky rostla zeď obrostlá mechem. Podle radnice by pořízení této lavičky bylo příliš drahé a neefektivní.

Jak už dříve informovala Mladá fronta Dnes, zatím nikde v ulicích Brna není přístřešek pořízený za půl milionu korun, který loni stál na Malinovského náměstí. Tam byl totiž umístěný dočasně. Když ale radnice požádala o trvalé umístění, zamítli to památkáři. A tak přístřešek leží rozložený ve skladu. Pokračuje vedoucí tiskového odboru magistrátu Roman Burián.

„Umístění té ochlazovací buňky dává smysl pouze v místě, kde je skutečně velké teplo a současně hodně lidí – to odpovídá centru Brna. Je třeba najít společnou řeč s orgány památkové péče a domluvit se na lokalitě, která bude vyhovovat, a současně ji budou památkáři akceptovat, to se bohužel zatím nepodařilo.“

A ani po dvou letech neroste tráva v pásu tramvajových kolejí v další části ulice Nové Sady. A to kvůli jiným četným opravám silnic v Brně a s tím spojenými výlukami. Doplňuje mluvčí Dopravního podniku města Brna Hana Tomaštíková. „Tráva i květiny, které zde budou zpříjemňovat městské prostředí, se už předpěstovávají tak, aby se mohly být na jaře příštího roku přesazeny.“

Nová ochlazovací opatření

Magistrát představil i nová opatření proti horku. Jednak to jsou dotace na vznik zelených, tedy zatravněných střech a také dotace na oživení vnitrobloků. Letos se magistrát zaměřil na sečení trávy ve městě, respektive teď správci zeleně víc dohlíží na to, aby zahradníci trávu nechali déle růst. A do konce července by měli mít úředníci z magistrátního Odboru životního prostředí k dispozici i studii, která má navrhnout vhodná opatření pro čtvrti Brno-střed, sever a Žabovřesky.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio