Brněnští zastupitelé se různí v názoru na zřízení dočasného veřejného parkoviště v parku před Janáčkovým divadlem

16. září 2005

Před Janáčkovým divadlem v Brně, v parku, kde bývalo okrasné místo s fontánou, chce radnice zřídit parkoviště. Má být dočasné až do doby, než se pod parkem vybudují podzemní garáže. Ty mají problémy s parkováním kolem divadla natrvalo vyřešit.

Proti dočasnému parkovišti se ostře ohradili někteří opoziční brněnští zastupitelé, představitelé radnice projekt naopak obhajují. I obyvatelé jihomoravské metropole se k návrhu na zřízení parkoviště staví záporně a jako některé z důvodů uvádějí to, že se to nehodí a že nevěří, že by bylo parkoviště jenom dočasné.

"S ohledem na současný stav tohoto povrchu a na skutečnost, že návštěvníkům města nemůžeme nabídnout dostatek parkovacích míst, tak by tato plocha mohla dočasně posloužit tomu, že bychom lidem umožnili zaparkovat v blízkosti městské památkové rezervace za podmínek, které by nebyly finančně náročné," obhajuje záměr vedení radnice náměstek primátora Jan Holík. Dále doplnil, že výstavba podzemních garáží se předpokládá v příštím roce.

Jan Holík také bere v úvahu začínající divadelní sezónu. "Ten záměr vycházel z toho, že by se návštěvníkům divadla umožnilo regulérně zastavit svým autem na ploše před divadlem a během dne, kdy by to splňovalo podmínky dané technickými normami, tak umožnit návštěvníkům i občanům tam odstavit auto," říká náměstek Holík.

Proti nápadu zřídit před Janáčkovým divadlem dočasné parkoviště ostře protestuje především opoziční Strana Zelených. Informoval o tom jeden z jejích členů zastupitel Mojmír Vlašín. " Pokud jde o trvalé podzemní parkoviště v tomto prostoru, tak jsme pro. Pokud jde o prozatímní neboli dočasné parkoviště, tak tam jsme zásadně proti, protože nevěříme tomu, že se jedná o dobu na půl roku," dodává zastupitel Vlašín.

O dočasném parkovišti před Janáčkovým divadlem rozhodne vedení města na příštím zasedání zastupitelstva, které se bude konat 11. října.

autor: Gabriela Grmolcová
Spustit audio