Brněnští vědci vymysleli přístroj, který za pár minut odhalí metanol v krvi

Brněnští vědci vymysleli přenosný přístroj na zjištění otravy metanolem. Stačí mu kapka krve, nepotřebuje ani laboratoř.

Přesně před pěti lety oznámili policisté, že za smrt dvaašedesátiletého letého muže v Havířově může lihovina s obsahem metanolu.

Začala tím takzvaná metanolová aféra. Jedovatý alkohol usmrtil skoro padesát lidí, další desítky mají zdravotní následky do dneška. Na aféru zareagovala nejen policie, ale také vědci. Brněnští chemici tehdy vymysleli přístroj, který dokázal u lidí otravu metanolem zjistit. Teď, pět let po tragédii, představili přenosnou verzi přístroje, který dokáže otravu metanolem u člověka zjistit z kapky krve za pár minut, to vše bez laboratoře.

„Ten nápad jsme začali víc rozvíjet a snažili jsme se vyvinout nějaký přístroj, který by byl využitelný v terénu, byl přenosný a mohli ho používat třeba lidé, kteří nemají chemické vzdělání, jako třeba sestra v nemocnici nebo člen rychlé záchranné služby,“ popisuje výzkumník Petr Kubáň.

Přístroj, který za pár minut odhalí metanol v krvi, vymysleli vědci z Masarykovy univerzity.

Jeho tým z Masarykovy univerzity představil tento týden přenosnou verzi diagnostického přístroje. Do krabičky o velikosti autolékárničky vloží krevní plazmu z kapky krve s činidlem. Na displeji se pak během několika desítek vteřin ukáže množství metanolu v krvi a rozsvítí se barevná dioda.

Důležitý je i ukazatel množství kyseliny mravenčí. Na ní se metanol v krvi přeměňuje a právě ta způsobuje slepnutí a následně i smrt člověka. Díky přístrojům Petra Kubáně můžou doktoři také sledovat, jak léčba čištěním krve u pacienta zabírá.

„Bylo vidět, jak vlastně dochází k odstraňování kyseliny mravenčí. Přibližně během deseti až dvanácti hodin hemodialýzy byla ta kyselina pryč, už jí tam ten člověk neměl a už nebylo riziko, že by mu to mohlo dál poškodit zdraví víc, než mu poškodilo za dobu, kdy v krvi kyselina mravenčí byla,“ dodává výzkumník.

Přístroj, který za pár minut odhalí metanol v krvi, vymysleli vědci z Masarykovy univerzity.

Přístroj, který by měl urychlit odhalení otravy, a tím pádem i dřívější začátek léčby, si Petr Kubáň nechal zapsat jako užitný vzor. Teď můžou začít se sériovou výrobou.

„Na vývoji specializovaného přístroje se kromě odborníků z Masarykovy univerzity podílela také soukromá firma a vývoj byl podpořen grantem od Technologické agentury ČR,“ shrnuje další vývoj mluvčí Masarykovy univerzity Ema Wiesnerová.

Brněnští chemici teď zjišťují, jestli by o přístroj byl zájem. Ten projevila třeba havířovská nemocnice. Tedy ta, kde při metanolové kauze zaznamenali první problémy.

autor: Tereza Kadrnožková
Spustit audio