Brněnští senioři mají vlastní taxi, cestují jím za 50 korun

Speciální taxík od prvního červnového dne jezdí ulicemi Brna. Za padesát korun doveze kamkoliv v Brně seniory starší sedmdesáti let a držitele průkazů ZTP a ZTP/P.

Jednodušší cesty po Brně budou mít od prvního červnového dne ti, pro které je překonávání vzdáleností nejtěžší. Takzvaný Senior bus, speciálně upravený automobil, bude ode dneška rozvážet po městě Brňany, kterým je více než sedmdesát, nebo mají průkaz ZTP či ZTP/P.

Stačí si den předem u Dopravního podniku města Brna službu objednat a za padesát korun mohou cestovat. Služba však má určitá omezení.

Senior bus brněnského dopravního podniku bude vozit seniory a vozíčkáře

„Občan Brna může službu využít maximálně šestkrát za kalendářní měsíc. Jednou jízdou se rozumí přejezd od nástupu do výstupu a zpět, pokud čekání nepřekročí 15 minut,“ uvedl provozní ředitel dopravního podniku Jiří Valníček.

Senior bus brněnského dopravního podniku bude vozit seniory a vozíčkáře

Pokud by vůz na klienta musel čekat déle než 15 minut, bude muset klient zaplatit dalších 50 korun.

Senior bus bude v provozu každý den mezi šestou ráno a desátou večer. Objednávky dopravní podnik přijímá už od poloviny května, za tuto dobu si 25 lidí objednalo 34 jízd.

Senior bus brněnského dopravního podniku bude vozit seniory a vozíčkáře

Služba má za sebou i testovací provoz v prosinci loňského roku. „Službu využilo přes 120 lidí a vůz tehdy najezdil víc než 2 300 kilometrů. Nejčastěji přepravoval cestující k lékaři, do obchodu nebo i do divadla,“ uvedl generální ředitel DPMB Miloš Havránek.

autor: ska
Spustit audio