Brněnští radní schválili koupi 61 procent akcií Veletrhů Brno za 225 milionů

27. říjen 2015

Brněnské výstaviště asi změní majitele. Zájem o něj má město. Radní dnes schválili odkup 61 procent akcií od německé společnosti Messe Düsseldorf. Brno za ně zaplatí 8,3 milionu eu, tedy asi 225 milionů korun. Další část ceny je půjčka 370 miionů korun, tu splatí Veletrhy do kasy Messe Düsseldorf.

Významnou část ceny tvoří takzvaná podřízená půjčka, kterou chce prodávající získat zpět a činí 13,7 milionu eur, tedy asi 370 milionů korun.

„Jde o půjčku, kterou poskytla Veletrhům německá strana a jelikož jde o podřízenou půjčku, dostala by se k penězům až poté, co Veletrhy splatí klasický komerční bankovní úvěr,“ řekl primátor Brna Petr Vokřál z hnutí ANO.

Jelikož Veletrhy budou samy podřízenou půjčku refinancovat a splácet, suma, kterou zaplatí město, bude o tuto částku nižší.

Vedení města tvrdí, že firmu dokáže zaplatit z rozpočtu. Dokumenty však musí ještě schválit zastupitelstvo města, které zasedne v úterý 10. listopadu. Finální znění smluv pak rada předloží na dalším prosincovém zastupitelstvu.

Brněnský primátor už dříve řekl, že věří, že se celý obchod povede provést do konce roku 2015 a město se tak s 95 procenty akcií stane majoritním vlastníkem společnosti.

Pro město bude po koupi prioritou rozvíjet veletržnictví i nadále a také obsadit i dosud nevyužité areály. Primátor nastínil například možnou spolupráci s brněnským dopravním podnikem, kdy by některé plochy výstaviště sloužily podniku k rozvoji.

Nabízí se i možnost rozšířit areál hasičů, kteří mají služebnu u brány číslo 5. Konkrétní plány ale zatím nezazněly.

Protože odejde německá část managementu, bude nutné jejich místa obsadit novými lidmi. Žádné velké změny ve vedení se ale nečekají. Podle primátorových slov má stále zůstat v pozici i generální ředitel veletrhů Jiří Kuliš.

Veletrhy Brno dnešní zprávu vítají, protože pro ně končí období nejistoty.

autor: Tomáš Kremr | zdroj: ČTK
Spustit audio