Brněnští nadšenci pomáhají zjišťovat jména rostlin přes chytrý telefon

29. říjen 2015

Na začátku byla snaha pobavit sami sebe. Ondřej Veselý a Ondřej Vild z Brna vytvořili program, který pomáhá odhalit názvy rostlin.

Také už vám někdy vrtalo hlavou, jak se jmenuje některá rostlina? Brněnští nadšenci dokázali spustit program, který pomáhá na podobnou otázku získat odpověď. A za sebou už mají určení názvů více než sto tisíc rostlin.

„Spousta rostlin jde určovat na základě obrázků, už samotný obraz dává dostatek informací,“ svěřil se Ondřej Veselý. Zdůrazňují, že nejde o sofistikovaný program, který by si poradil sám. „Na konci procesu je člověk,“ zdůrazňuje. Či lépe řečeno – tým botaniků a dalších nadšenců. A ti radí lidem z celého světa – a aby nebyli zahlceni a pomohli fungování systému.

Zpracování odpovědi může trvat třeba sekundu, ale i déle, podle složitosti dotazu. Tvůrci ale slibují zaslat odpověď do 24 hodin, i když by v ní přiznali, že si na základě zaslané fotografie s úkolem neporadili. Zatím jsou úspěšní z 90 procent, a to do aplikace fungující v češtině a v angličtině chodí spousta dotazů z Velké Británie či Spojených států.


Aplikace Flowerchecker ale má šanci na další rozvoj. Sami tvůrci zdůrazňují, že by se mohl rozvinout podobně jako třeba programy, které se naučily převádět psané písmo.

„Je za tím spousta matematiky a programování,“ dodávají. A to je práce na celé roky a pro velké vědecké týmy.

Oba hlavní tvůrci přitom našli ideální spojenectví - Ondřej Veselý je doktorandským studentem informatiky na Mendelově univerzitě v Brně a jeho jmenovec Vild rovněž doktorandským studentem botaniky na Masarykově univerzitě a navíc pracovníkem Botanického ústavu Akademie věd.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.