Brněnští filharmonici předali primátorce otevřený dopis kvůli stále neexistujícímu koncertnímu sálu

31. květen 2023 16:30

Členové brněnské filharmonie odevzdali otevřený dopis primátorce Markétě Vaňkové (ODS). Ptají se v něm, kdy začne stavba koncertního sálu v centru Brna, který jim politici roky slibují. Dopis na podporu takzvaného Janáčkova kulturního centra podepsalo přes dva a půl tisíce lidí.

Zástupci občanské iniciativy, která si dala jméno Sál, který neexistuje, žádají o vysvětlení, proč magistrát ještě nevypsal výběrové řízení na firmu, která má Janáčkovo kulturní centrum postavit. O sálu se v Brně mluví dlouhé roky. Radní oznámili, že řízení nechají vypsat loni v lednu, ale to se doteď nestalo. Když zástupci filharmonie nebo brněnské kulturní sféry přišli na květnovou schůzi zastupitelů s dotazy, dozvědli se jen, že je nutné dopřesnit ekonomický model fungování celého sálu. Tato odpověď je neuspokojila a tak začali sepisovat dopis. Podepsal ho třeba televizní producent Čestmír Kopecký, spisovatelé Pavel Kosatík, Milan Uhde nebo herec Arnošt Goldflam.

Ředitelka Filharmonie Brno Marie Kučerová k dopisu řekla, že nejde o oficiální aktivitu jejího souboru, ale že ví, že mnoho zaměstnanců filharmonie dopis podepsalo a že to jen potvrzuje její dlouhodobé stanovisko, že Brno nový sál potřebuje.

Reakce primátorky

Čtěte také

Primátorka Vaňková řekla, že je nutné dopřesnit ekonomický model fungování celého sálu a taky ještě upravit celý projekt kvůli změně stavebního povolení. Ujistila, že i když to tak možná nevypadá, na přípravě sálu se pracuje a že ho koalice chce postavit. Termín jim ale nesdělila, naplánovali si další schůzku za dva týdny. „Chceme ty pochybnosti nějak vyvrátit, nebo aspoň se ujistit u magistrátu, že ten projekt pokračuje,“ řekl jeden z iniciátorů podpisové akce Pavel Šindelář.

Koncertní sál má stát zhruba dvě miliardy korun a vznikne v Besední ulici naproti současnému Besednímu domu. Ten funguje 150 let, ale je velmi malý a nevyhovuje – hudebníci musí často zkoušet jinde a složitě se stěhovat. Z celého Janáčkova kulturního centra zatím posledních pět let existují jenom podzemní garáže pro skoro dvě stě aut, do kterých i přes dřívější předvolební sliby politiků stále nemůže nikdo vjet. Čeká se totiž na dokončení celého sálu.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související