Brněnským Žabinám došly peníze. Klub se vzdal evropských soutěží

30. září 2015

Vítězství v Eurolize, čtrnáct titulů domácích šampionek. Takovou bilancí se může pochlubit basketbalový tým Žabiny Brno. Jenže na úspěchy mohou v současné době hráčky a s nimi i realizační tým a vedení klubu už jen vzpomínat. Nedostatek finančních prostředků neumožnil Brňankám ani startovat v evropských pohárech.

„Je to pro mě trochu zklamání, protože jsem si myslel, že se nám na konci minulé sezony podaří získat někoho, kdo by nám pomohl upadající slávu Žabin pozvednout. Bohužel se to nepodařilo,“ lituje trenér a zároveň zakladatel klubu Jan Bobrovský poté, co Brno nezískalo hlavního sponzora.

Byl nutný další razantní krok. „Rozhodli jsme se, že odstoupíme z Euroligy i Eurocupu. Budeme hrát jen domácí soutěž a dáme větší příležitost naším odchovankyním a některým zkušeným hráčkám,“ upřesnil Jan Bobrovský.

Ze tří odehraných ligových zápasů jeho svěřenkyně dvakrát prohrály, a tak je zřejmé, že případná cesta zpět na výsluní bude pro klub dlouhodobou záležitostí.

Brněnský ženský basketbal přitom měl své místo v evropské špičce. V roce 2006 klub vyhrál Euroligu, dvakrát byl stříbrný i bronzový. Na domácí scéně kraloval od roku 1996 až do roku 2008. Ještě o dva roky později si dokázal vzít titul zpět.

Tím ale zatím výčet úspěchů končí. Po mistrovské sezoně Brňanky pocítily po odchodu manažera Jiřího Hamzy, který dal přednost biatlonu, odchod některých sponzorů a tím i úbytek finančních prostředků.

Zcela logicky začal také výsledkový pád. Ten se nezastavil ani v loňské sezoně. Na mezinárodní scéně Žabiny v základní skupině Euroligy počítaly jednu porážku za druhou. V domácí ligové soutěži jim stop už ve čtvrtfinále play-off vystavil Nymburk.

„Je to po dlouhých letech, kdy se Brno nedostalo mezi nejlepšími čtyřmi a já rád nacházím věci na svém místě. Nemám z toho velkou radost,“ konstatoval bezprostředně po vyřazení Žabin reprezentační trenér Lubor Blažek.

Nechtěl však spekulovat o tom, že by to mohl být konec éry slavného klubu. „Vůbec si to nechci připouštět. Brno bylo, je a pevně věřím, že i bude základnou pro výchovu reprezentantů,“ doufá kouč.

 

Foto ze včerejšího klání se Sokolem HK, více na www.bkzabiny.cz

Posted by BK Žabiny Brno on 27. září 2015
autoři: ppe , vman
Spustit audio