Brněnský magistrát zvažuje zákaz cirkusů na městských pozemcích. V anketě se ptají lidí na jejich názor

Provozovatelé českých cirkusů se na dnešním jednání brněnských zastupitelů postavili proti anketě, kterou magistrát v červnu vyhlásil.

Radní se ptají obyvatel na to, jestli jsou nebo nejsou pro zákaz cirkusů s divokými zvířaty na městských pozemcích. Majitelé cirkusů tvrdí, že anketa je tendenční a poškozuje je. Proti případnému zákazu se chtějí bránit u soudu.

Lidé můžou buď v městské Knihovně Jiřího Mahena anebo na webových stránkách BrnoID.cz hlasovat o tom, jak má město postupovat při pronajímání pozemků pro cirkusy se zvířaty. Tedy jestli by jednotlivé radnice městských částí měly parcely cirkusům pronajímat, anebo ne. Hlasování trvá do konce tohoto měsíce. A na základě výsledků pak Rada města Brna dá doporučení čtvrtím, které s pozemky zachází.

Provozovatelé cirkusů upozorňují, že cirkusy jsou legální podnikání, a nechápou, proč by je někdo měl diskriminovat. A že ve velkých českých cirkusech se ošetřovatelé o zvířata starají správně a nijak jim neubližují. Pokračuje Jaromír Pavlík, koordinátor iniciativy Cirkusy společně.

„Některé skupiny se snaží dělat z lidí od cirkusu někoho, kdo týrá zvířata. Toto se snažíme vyvracet i v rámci různých projektů, které jsme spustili. Děláme otevřené tréninky pro veřejnost, diskuze s odborníky. Kdokoliv má možnost do zázemí cirkusů jít.“

Pavlík taky upozornil, že v cirkusech nejsou divoká zvířata, protože to jsou podle zákona zvířata, která se narodila a žijí ve volné přírodě. A prohlásil, že tendenční je i obrázek připojený k anketě, na které je slon přikrytý červenobílou plachtou z šapitó.

Reakce radních

Náměstek primátorky Tomáš Koláčný z Pirátské strany se proti některým výtkám ohradil. „Rozumím tomu, že se cirkusům anketa nelíbí. Nicméně, musím se ostře vymezit proti těm tvrzením, že se snažíme manipulovat občany. Cílem ankety je skutečně zjistit postoj občanů k tomu, jestli město v dnešní době má nebo nemá pronajímat své pozemky cirkusům.“

Zákaz cirkusů na městských pozemcích už letos schválilo Znojmo. Jaromír Pavlík z iniciativy Cirkusy společně oznámil, že počkají na výsledek brněnské ankety. A poté zřejmě podají na Znojmo a případně i Brno žalobu. Stejně jako na Zábřeh a Jaroměř, kde podobné zákazy platí také. Od soudů chtějí potvrzení, že města zasahují do jejich podnikatelských práv a diskriminují je.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související