Brněnský Lotos rozjíždí dva nové projekty

31. říjen 2006

Brněnské občanské sdružení Lotos pomáhá lidem závislým na alkoholu. Sdružení nabízí svým klientům chráněné bydlení, terapeutické programy či poradenství. Nově nyní rozjíždí další dva projekty. Jedním z nich je Kancelář podporovaného zaměstnávání.

"V současné době se naplno rozjela Kancelář podporovaného zaměstnávání. Zabývá se sociálním poradenstvím, pracovním nebo kariérním profesním poradenstvím a pracovně-právním poradenstvím. Druhý proket, který teď běží, je projekt dluhového poradenství, protože většina klientů občanského sdružení Lotos má problémy se splácením peněz. V první fázi tohoto projektu, chceme zmapovat situaci klientů a vytvořit metodiku, jakým způsobem jim pomoci situaci vyřešit," říká terapeut Matěj Černý. Velký problém u spousty klientů při hledání práce není podle Černého motivace pracovat, ale na překážku bývá vysoký věk klientů. Práce se hledá obtížně a klient musí přijmout práci, která je méně placená nebo méně kvalifikovaná.

Občanské sdružení Lotos má dvě zařízení a tři byty - jeden byt pro ženy a dva byty pro muže. Celková maximální doba, po kterou tu klient může být, je 20 měsíců. Reálná doba pobytu klientů se pohybuje kolem 1,5 roku. Byt na půli cesty pro ženy má v současné době tři klientky, do Vánoc by měla přijít ještě jedna a od nového roku by se měla kapacita naplnit. V domě na půli cesty pro muže je 15 klientů. Pro sdružení je do budoucna nejdůležitější konsolidovat to, co se děje teď. "V poslední době bylo hodně změn, rozjelo se hodně věcí, v nejbližší době by se to mělo usadit, zaběhat, a zjistit, jestli to funguje dobře. V v delším časovém horizontu bychom, protože budou klienti odcházet a budou končit program, rádi pracovali na ambulatním programu," dodává terapeut Matěj Černý.

autor: Saskia Mišová
Spustit audio