Brněnské výstaviště je možné přehlédnout z vyhlídkové věže. Kvůli bezpečnosti ale pouze výjimečně

19. listopad 2018

Jednou z dominant rozsáhlého komplexu brněnského výstaviště je věž tyčící se nad pavilonem G. Už od dob vzniku výstaviště v roce 1928 je jejím posláním sloužit jako vyhlídkové místo. Není sice přístupná trvale, ale zájemcům o prohlídku se otevírá při nejrůznějších mimořádných příležitostech. A navíc stojí za povšimnutí i sama o sobě jako součást výstavního areálu.

„Konstrukce věže je založena na středním železobetonovém dříku s výtahem a vetknutým schodištěm. Nahoře je pak zakončena deskou, na které je zavěšena prosklená fasáda,“ uvádějí stránky brněnského výstaviště.

Nahoru dnes ale musí všichni zájemci o rozhled po okolí vystoupat po svých. „Původně sice vedl na vrchol dřevěný výtah, ale dnes tam už z technických důvodů výtah není, na věž se musí po schodech. Těch je asi 170,“ upřesňuje architektka společnosti Veletrhy Brno Lenka Štěpánková.

„Směrem na západ je výhled omezený kopci, ale obráceným směrem jsou vidět všechny dominanty Brna, včetně Špilberku anebo AZ Toweru. A nabízí se samozřejmě pohled i daleko za město, za ideálního počasí by mohla být vidět snad i Pálava,“ dodává Lenka Štěpánková.

Věž pavilonu G měří 45 metrů a je nejvyšší stavbou na výstavišti. „Kuriozitou je, že druhou nejvyšší stavbou není dvanáctipodlažní výšková budova u hlavního vchodu, ale slavný pavilon Z,“ upozorňuje architektka.

Vyhlídková věž pavilonu G je přístupná jen při mimořádných prohlídkách. O trvalém zpřístupnění věže se zatím neuvažuje. Podle Lenky Štěpánkové by bylo obtížné vyhovět všem bezpečnostním předpisům: „To by nejspíš vyžadovalo úplnou rekonstrukci. V současné době totiž neodpovídají bezpečnostním standardům ani výška zábradlí, ani podchozí výška.“

oficiální stránky:  www.bvv.cz

autor: hon
Spustit audio