Brněnské Vánoce se rozšíří na další náměstí

Organizátoři vánočních trhů v Brně dnes představili jejich letošní podobu. Stánky budou i na Dominikánském náměstí.

Letošní vánoční trhy v Brně se vůbec poprvé rozšíří i na Dominikánské náměstí. Program představili zástupci Turistického informačního centra, které akce pořádá. Desítka stánků na Dominikánském náměstí výrazně omezí parkoviště v jeho spodní části.

„Historicky tam tradice byla. Konaly se tam drůbeží a rybí trhy. Proto jsme se rozhodli, že tam zkusíme uspořádat nový trh, který je zaměřený na gastronomii, jídlo a pití. Dáváme si tam opravdu záležet na kvalitě toho, co se tam bude podávat,“ uvedla Jana Janulíková, ředitelka informačního centra.

To zdaleka není jediná novinka související s letošními Brněnskými Vánocemi, jak zní oficiální název trhů a souvisejícího programu.

Jedli vybrali odborníci místo lidí

Brněnské náměstí Svobody o vánočních trzích ozdobí jedle obrovská. Po několika letech letos strom nevybrali lidé v anketě, ale přímo lesníci ze Křtin. Zaměřili se hlavně na to, aby strom byl zdravý.

„Vždycky máme na stromy bezpečnostní posudky, ale letos jsme tomu dali ještě větší důraz, aby ho vybírali odborníci. Aby nejen dobře vypadal, ale byl bezpečný, a ještě pocházel z polesí, ze kterého má pocházet,“ dodala Janulíková.

Jídlo, pití a stánky doplní virtuální realita

Kromě klasických a populárních stánků s občerstvením a tradičními výrobky přibudou letos na Náměstí Svobody i tři designové moduly – tedy prosklené kontejnery, kde si zájemci budou moci vyzkoušet například virtuální realitu.

Vizualizace zimního baru na Náměstí Svobody

Střed náměstí navíc ozdobí „geokupole“ se zimním barem. Ten bude nabízet různé varianty vánočních drinků nejen z našich zemí, ale i ze zahraničí.

Oblíbený svařák nebo vylepšený mošt budou i letos lidé popíjet z vratných nádob – buďto z porcelánových hrnků nebo plastových kelímků, za které ale zaplatí zálohu 40 korun. Novinkou pak bude speciální edice hrnků vyzdobená podle návrhu brněnského výtvarníka Petra Kvíčaly.

Brněnské Vánoce 2016: Petr Kvíčala s hrnkem podle vlastního návrhu

„Přes 80 procent ze 650 respondentů uvedlo, že byli se systémem vratných obalů spokojeni, 70 procent dotázaných nemělo problém s vratnou zálohou,“ uvedli zástupci informačního centra.

Brněnské Vánoce 2016 začnou v centru města v pátek 25. listopadu a skončí den před Štědrým dnem.

autoři: jel , ska
Spustit audio