Brněnské Vánoce se po pandemické pauze vrací s plnohodnotným programem. Na co se těšit?

10. listopad 2022 16:30

Brněnské vánoční trhy se po dvou letech covidových omezení vrátí s plnohodnotným programem. Lidé se opět svezou na vyhlídkovém kole, zapojí se taky do nové dobročinné sbírky. Chybět ale bude kluziště pod sochou Jošta.

Vánoční trhy začnou v pátek 25. listopadu a dá se říct, že program bude skoro ve stejném rozsahu, na jaký byli lidé zvyklí v roce 2019, než vypukla pandemie covidu-19. Dva roky poté byl provoz trhů omezený, respektive zakázaný. Teď už se skoro dvě stě stánků vrátí opět na náměstí Svobody, Zelný trh, Domikánské náměstí a taky na část Moravského náměstí u sochy Jošta.

Opravený park na Moravském náměstí bude přístupný také, ale ještě ne se stánky v podobě stanů, ovšem bude tam opět v provozu vyhlídkové kolo. A stánky letos budou i na nádvoří Staré radnice. Ředitelka infocentra Jana Janulíková zároveň říká, že se pořadatelé budou snažit návštěvníky dostat i do dalších ulic centra města, aby hlavní tržiště nebyla přeplněná.

„Brněnské centrum je poměrně malé. Nechceme, aby se přeplňovalo a bylo to pro návštěvníky nepříjemné. Proto jsme vymysleli projekt, kterému říkáme korzo. Návštěvníkům Brna budeme představovat místa v širším centru – aby si pořídili něco na trhu a s nápojem se vydali do míst kolem trhů a nezdržovali se jen v centru města, aby tu měli všichni dostatek prostoru.“

Vysílání z vánoční šaliny

Brnem bude před Vánoci jezdit speciálně nazdobená tramvaj dopravního podniku. V této vánoční šalině bude Český rozhlas Brno každou sobotu od 14 do 16 hodin živě vysílat z náměstí Svobody. Pozveme si dovnitř zajímavé hosty, kteří budou mít co říct na téma hudba, sport, věda i rozhlas.

V roce 2019 přišlo na brněnské vánoční trhy asi 1,5 milionu lidí. Podle Janulíkové přibývá těch, kteří nepřijedou jen na jednu noc, ale stráví v Brně víc dnů i s ubytováním. Na tyto zájemce se teď snaží infocentrum cílit reklamou, letos víc v zahraničí, především v sousedních zemích.

Kde se bude šetřit?

Čtěte také

Některá města se letos kvůli drahým energiím pokoušejí šetřit, třeba Břeclav nerozvěsí na lampy vánoční výzdobu. I Brno bude šetřit, ale ne na osvětlení. Jak připomněl ekonomický ředitel Technických sítí Brno Miroslav Sečkář, provoz úsporných LED světýlek stojí denně několik stovek korun.

Úspory tak pořadatelé hledají jinde. Brněnské infocentrum třeba nezve na hudební vystoupení velké a tedy dražší hvězdy, ale nabídlo účast spíš místním a ne až tak známým umělcům, nově také sborům. K úsporám sáhla i radnice Brno-střed, která letos nezřídila kluziště pod sochou Jošta na Moravském náměstí. Provoz ostatních atrakcí jako je vyhlídkové kolo si platí jejich správci, tedy soukromé firmy.

Novinky: deskovka a sbírka

K dostání budou letos nové motivy skleněných kuliček, které pravidelně padají z orloje na náměstí Svobody. Nové jsou taky lesklé barevné vánoční hrnky. Brněnské infocentrum do prodeje zařadí deskovou hru, ve které hráči můžou obchodovat s různými brněnskými domy, památkami nebo městskými částmi.

Kasička Českého červeného kříže pod stromem na náměstí Svobody v Brně

Ovšem nové nebudou jen dárky, ale taky nová dobročinná sbírka. Ta doplní tu každoroční, kterou pořádá Český červený kříž a vybírá peníze pod vánočním stromem. Sbírka se jménem Daruj kelímek bude fungovat tak, že lidé, kteří zaplatí padesátikorunovou zálohu za kelímek na horký nápoj, ho budou moct vrátit ve speciálních stáncích. Tím se vzdají své padesátikoruny, ale plně ji prostřednictvím kelímku věnují na některou z osmnácti dobročinných či neziskových organizací podle své volby.

Vánoční stromy na náměstí Svobody a Zelném trhu se rozsvítí 25. listopadu v 17 hodin.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související