Brněnské římskokatolické biskupství koupilo obchodní galerii Velký Špalíček. Jaké s ní má plány?

Galerii Velký Špalíček v Brně koupilo od skupiny Generali Immobilien na sklonku roku brněnské římskokatolické biskupství. Informovala o tom správa biskupství na webových stránkách. Jde o jejich první takovou velkou investici.

Proč zrovna Velký Špalíček? Biskupství se takto připravuje na odluku církve od státu. Díky majetkovému vyrovnání za nevydaný majetek získávají církve náhradu od státu – během 30 let vyplatí církvím náhrady ve výši skoro 59 miliard korun, zvýšené ještě o inflaci.

Peníze dostávají od roku 2013 a poslední splátka je naplánovaná na rok 2042. V minulém roce to bylo pro celou římskokatolickou církev zhruba 1,7 miliardy korun, jak řekla mluvčí České biskupské konference Monika Klimentová. Jen brněnská diecéze takto hospodařila se zhruba 200 miliony korun. Protože ale biskupství nemá žádné možnosti zisku, hledá způsob, jak investovat.

„Tím, že nejsme komerční instituce, nepřinášíme výnosy, ale máme naši činnost spojenu s velkými finančními náklady – ať už jde o opravy kostelů, kaplí nebo zajištění pastorační činnosti a podporu sociálních služeb, tak vlastně Velký Špalíček byl výhodný nejen umístěním, protože je nedaleko biskupství, ale že nabízí nejenom možnost nákupu, ale je taky prostorem pro vzájemná setkávání a volnočasové aktivity,“ popisuje mluvčí brněnské diecéze Martina Jandlová.

Změní se něco s novým vlastníkem?

Martina Jandlová ujistila, že obchodní galerie bude fungovat tak, jak dosud – biskupství ale podle ní místo chce rozvíjet, do budoucna zváží, jak místo víc využít právě pro vzájemné setkávaní a volnočasové aktivity. V galerii Velký Špalíček, která funguje od roku 2001, je multikino, obchody, restaurace, kanceláře i podzemní garáže. Její výstavbu provázela kritika veřejnosti, Špalíček totiž sídlí v samém historickém centru Brna.

Průběžné investice

Biskupství investuje peníze z náhrad za nevydaný církevní majetek průběžně. Část z nich ukládají do fondu udržitelnosti římskokatolické církve a jinak dosud investovali spíše do menších nemovitostí a lesů, koupě Velkého Špalíčku se proto vymyká.

Díky náhradám ale už v minulosti otevřeli například mateřskou školu v Moravských Budějovicích, kterou postavila církev za 17 milionů korun. Dalších 30 milionů investovali do rekonstrukce domu v Biskupské ulici v Brně, kde funguje Centrum pro rodinu a sociální péči.

Spustit audio