Brněnské fakultní nemocnice návštěvy od pondělí nepovolí. Podmínky ministerstva jsou pro ně přísné

Fakultní nemocnice Brno ani Fakultní nemocnice u sv. Anny od pondělí nepovolí návštěvy pacientů. A to přesto, že to původně avizovaly. Vedení nemocnic totiž zjistilo, že není schopné dodržet podmínky stanovené ministerstvem zdravotnictví.

Nemocnice u Milosrdných bratří nebo Úrazová nemocnice v Brně podle jejich ředitele Pavla Pilera ke zrušení zákazu návštěv nechtěly od pondělí přistoupit ani před uveřejněním podmínek. Podle Pilera například u Milosrdných bratří funguje léčebna dlouhodobě nemocných a tak by návštěvy pro tuto část pacientů byly riskantní.

Vedení nemocnic odůvodňuje trvání zákazů tím, že není možné splnit podmínky stanovené ministerstvem zdravotnictví pro to, aby návštěvy byly možné.

Pravidel je celá řada, například dezinfekce v každém pokoji. Ale tím nejobtížnějším ke splnění se ukázalo to, že nemocnice musí každé lůžko oddělit paravanem od dalšího. Navíc by na pokoje mohl jen omezený počet lidí. Podle mluvčího Fakultní nemocnice Brno Pavla Žáry je to ale při počtu skoro 1 900 lůžek – i když ne plně obsazených – problém. Počkají tak raději na další vlnu rozvolňování a na další úpravu podmínek. Fakultní nemocnice Brno proto umožní pouze přítomnost otců u porodu a za zpřísněných opatření návštěvy v dětské nemocnici.

Návštěvy v krajských nemocnicích

Podle krajského radního Milana Vojty z hnutí ANO povolení návštěv od pondělí využijí krajské nemocnice. Kraj zřizuje ty v Kyjově, Ivančicích, Břeclavi, Vyškově, Hodoníně, Letovicích, Hustopečích a v Tišnově a ve Znojmě. Některé z nich ale zrušení zákazu návštěv odvolaly. Platí to třeba pro Vyškov, kde teprve rozhodnou. A ve Znojmě otevřou jen dva dny v týdnu.

Zákaz návštěv ruší brněnský Masarykův onkologický ústav. Dá se říct, že částečně budou povolené návštěvy v brněnské Vojenské nemocnici, tam uvolní pro pacienty a rodiny alespoň venkovní areál. V Boskovicích se zatím vedení ještě nerozhodlo, podle jednatele Dana Štěpánského budou vědět více buď v pondělí (25. května), nebo až k 1. červnu.

V podobné situaci jsou i domovy pro seniory, které mohou otevřít za podobných podmínek. Rada proto zní si před cestou do nemocnice nebo domova seniorů místní podmíky předem ověřit.

Spustit audio

Související