Brněnská zoologická zahrada zaznamenala pokles nezodpovědných chovatelů nebezpečných zvířat

Na Jižní Moravě ubylo nezodpovědných chovatelů nebezpečných zvířat. Zaznamenala to brněnská zoologická zahrada, která se už delší dobu nesetkala s případem, kdy by bylo zvíře majiteli odebráno. Všechna nebezpečná zvířata, o která se majitelé nedokáží postarat, totiž končí v ZOO.

Podle ředitele Martina Hovorky je to soustavnou kampaní, která upozorňuje na možná nebezpečí takového chovu. Poslední případ, kdy majitelka nezvládla chov takzvaných nebezpečných zvířat se týkal opic. " Byly předány zoologické zahradě a po dohodě s majitelem u nás žijí spokojeně a mají už mláďata," uvádí ředitel Martin Hovorka. "Tady na Brněnsku je chovala jedna majitelka, která k nim měla velice vřelý vztah a starala se o ně poměrně velice dobře," vzpomíná Ivan Přikryl z Krajské veterinární správy.

Bohužel zařízení pro chov až tak ideální nebylo, protože žena je měla doma v bytě, případně na přilehlé chodbě, a opice, jako taková, je nečistotné zvíře, které dokáže během krátké doby udělat z bytu kůlničku na dříví. "Takže jsme se s chovatelkou dohodli, že opice věnuje zoologické zahradě, kde jsou v podstatě dodnes a množí se tam," dodává Ivan Přikryl.

Všechny nebezpečná zvířata musí být registrovaná na Krajské veterinární správě. Lidé na jižní Moravě chovají nejčastěji plazy, velké leguány a papoušky. V Karlově na Znojemsku možná brzy přibudou i stovky krokodýlů, protože se zde plánuje krokodýlí farma. "Kde by se krokodýli chovali jednak na maso a nebo na využití kůží. Zatím je to ve stádiu zrodu, protože je to chov poměrně náročný a schvalovací proces počítá s několika aspekty, a to od schvalování staveb po krmení zvířat. Je to otázka výhledu do budoucnosti," doplňuje Ivan Přikryl z Krajské veterinární správy.

autor: Gabriela Grmolcová
Spustit audio