Brněnská zoo slaví 60 let. Největším lákadlem jsou lední medvědi

23. listopad 2015

Šedesát let existence slaví letos Zoologická zahrada v Brně. Ročně ji navštíví zhruba čtvrt milionu lidí, kterou v současnosti nejvíce lákají mláďata ledních medvědů. K vidění je toho ale mnohem víc.

Procházku po brněnské zoo začínáme s jejím ředitelem Martinem Hovorkou u safari, kde jsou k vidění zebry a žirafy.

„Jsou tu ještě pakoně a pštros, celý výběh znázorňuje krajinu v Africe. Když jsem před sedmnácti lety nastupoval, byl tu jen jeden samec od žirafy, v současné době máme skupinku, kde je jeden samec, tři samice,“ ukazuje mi ředitel.

Asi největším lákadlem brněnské zoo jsou ale lední medvědi, jsou celkem čtyři. „Hlavně Cora a její dvě mláďata Nanuk a Kometa jsou u návštěvníků velmi populární. Máme tu takové, kteří se sem denně chodí dívat jen na ně, vědí o nich úplně všechno,“ usmívá se Miloslav Felter.

K vidění je v brněnské zoo i komentované krmení ledních medvědů, a sice v pátek, sobotu, neděli a v pondělí vždy v 11 hodin. Návštěvníci při něm vidí medvědy přímo pod sebou, navíc je přítomen i chovatel, který návštěvníkům vypráví zajímavosti a kterého se později mohou ptát na vše, co je zajímá.

Atraktivním na pohled, ale zároveň vzácným zvířetem, je v brněnské zoo také jeřáb mandžuský. „Je to kriticky ohrožený druh, který se vyskytuje ve východní Asii v relativně omezeném areálu. Celý život je toto zvíře věrné jednomu jedinému partnerovi, s případnou ztrátou se velmi špatně vyrovnává,“ vysvětluje Petr Suvorov.

Brněnská zoo má otevřeno denně od 9 do 18 hodin.

autor: Zuzana Plíšková
Spustit audio