Brněnská zoo má za sebou rekordní rok. Bylo to díky teplému jaru a lvíčatům

Rekordní návštěvnost zaznamenala loni brněnská zoologická zahrada. Na Mniší horu se přišlo podívat přes 330 tisíc návštěvníků, což je nejvíc od roku 1997, kdy vedení zoo začalo vstupy podrobně evidovat.

Podle vedení zoo to bylo hlavně dobré počasí na jaře. Jen v dubnu tam vyrazilo přes 56 tisíc lidí, což je nejvíc za jeden měsíc. Velká řada návštěvníků se taky chodí dívat na mláďata, letos zejména na lvíčata, která se narodila koncem roku 2017. A to páru dvou lvů, které zoologická zahrada začala v tom stejném roce znovu chovat po čtrnáctileté pauze v obnoveném výběhu.

Holubi

Novinkou pro návštěvníky zoo bude letos pavilon pro tuzemská divoká zvířata. Jmenuje se „Žijí tu s námi“ a bude umístěný kousek za vstupní branou. V něm lidé uvidí zpěvné ptáky, holuby, jezevce nebo plazy. Přibudou taky nová zvířata v jiných expozicích: třeba kolonok, to je kunovitá šelma, nebo kusu liščí, což je malý vačnatec a ne liška, jak by mohl název zmást. S novou liškou se ale taky počítá, konkrétně s druhem korsak. V zoo se taky zabydlí kakadu růžový, želva dlouhokrčka McCordova anebo žralok krátkoocasý.

šimpanz

Co se týče nového pavilonu pro šimpanzy, optimistická varianta počítá s tím, že by mohl být hotový a otevřený na podzim, jisté to ale zatím není. Stavitelé výběhu totiž pracují ve svažitém terénu na ploše asi dva tisíce metrů čtverečních. Do expozice budou návštěvníci scházet shora po dlouhé lávce k vyhlídce, takže u zvířat budou velmi blízko. Jde o investici za asi padesát milionů korun a pro šimpanzy to bude znamenat lepší podmínky, protože doteď žijí v klecovém výběhu z 60. let.

Nový vstup i parkoviště

Nový vstup do zoo má vzniknout v Kníničkách, včetně nového parkoviště pro stovky aut. Druhé parkoviště se pak plánuje v ulici Palcary blíž současnému vstupu. To je ale zatím otázka na několik příštích let. Město za novou bránu v Kníničkách zaplatí asi tři sta čtyřicet milionů korun a stavba začne nejdřív za dva až tři roky. Je to jeden z dlouhodobých plánů, podobně jako záměr postavení horské dráhy, expozice Klondike a expozice pižmoňů, nebo taky lanovky a okružní trasy zaměřené na pravěká zvířata.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související