Brněnská slévárna Heunisch se bude bránit u soudu proti rozhodnutí o změně podmínek pro provoz

26. září 2022 11:51

Slévárna Heunisch, která je zdrojem obtěžujícího zápachu ve východní části Brna, podala žalobu proti rozhodnutí ministerstva životního prostředí. To letos v červenci zamítlo odvolání této firmy proti zpřísnění podmínek pro provoz továrny, o kterém rozhodl jihomoravský krajský úřad. Nové podmínky mají vést k omezení zápachu, na který si stěžují obyvatelé okolních čtvrtí.

Firma Heunisch deklaruje, že podniká kroky, které by měly mít pozitivní dopad na snižování emisí z výroby. Dokumenty, které v pravomocném rozhodnutí požadoval krajský úřad, ale ve stanovené lhůtě nedodala.

Podání žaloby firmou Heunisch potvrdila Dominika Pospíšilová z tiskového oddělení ministerstva životního prostředí. „O podání žaloby vyrozuměl soud ministerstvo 12. září a od té doby běží 30denní lhůta pro ministerstvo na podání vyjádření a předložení spisu.“

Vzhledem k běžícímu soudnímu řízení se ministerstvo k věci nebude blíže vyjadřovat. Český rozhlas opakovaně položil Slévárně Heunisch otázky ohledně dalšího postupu, odpovědi ale nedostal. Mluvčí firmy uvedla, že v září chystá meeting pro novináře, kde se ke všemu vyjádří. Zatím ho ale nesvolala.

Spustit audio

Související