Brněnská slévárna Heunisch neuspěla s žalobou proti zpřísnění podmínek pro provoz

24. duben 2023 15:00

Slévárna Heunisch v Brně-Líšni musí omezit zápach ze svého provozu, na který si stěžují lidé z širokého okolí. Brněnský krajský soud zamítl její žalobu proti rozhodnutí, které zpřísnilo podmínky takzvaného integrovaného povolení. To loni vydal jihomoravský krajský úřad a následně ho potvrdilo ministerstvo životního prostředí. Proti rozsudku může firma Heunisch podat kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu. Může ho také požádat o odkladný účinek.

Čtěte také

„Až se s rozhodnutím soudu seznámíme, tak poskytneme stanovisko,“ reagovala na verdikt mluvčí slévárny Kateřina Svobodová. Na písemné odůvodnění rozsudku čekají i zástupci jihomoravského krajského úřadu. Některé lhůty stanovené ve vydaném rozhodnutí už totiž uplynuly, říká Tomáš Helán z krajského odboru životního prostředí: „Předpokládám, že soud nám v tom odůvodnění řekne, jak se s těmi lhůtami a jejich vymáháním máme vypořádat.“

Kraj slévárně stanovil přísnější limit pro těkavé organické látky. Ten je třikrát nižší, než takzvaný obecný emisní limit stanovený zákonem. Zpřísnění by mělo platit od letošního května. Firma by také měla častěji měřit emise – místo jednou za tři roky by to měla dělat každý rok.

Čtěte také

Rozhodnutí soudu přivítal petiční výbor zastupující obyvatele okolních městských částí, které si dlouhodobě stěžují na zápach v ovzduší. „Očekáváme, že slévárna – v souladu s jejich deklarovanou vstřícností problém řešit – nebude dál rozhodnutí kraje a ministerstva rozporovat,“ uvedla na dotaz Českého rozhlasu členka výboru Petra Frisk.

Nedávno Slévárna Heunisch informovala, že zahájila testování nových technologií pro omezení zápachu z výroby. Koncem března provedla test technologie gelových plátů. Podle něj se nepříjemné pachy snížily o víc než polovinu. Stížností na zápach ale od té doby neubylo. Podnik chce nicméně vyzkoušet ještě další metody, konkrétně zařízení využívající takzvanou studenou plazmu.

Spustit audio

Související