Brněnská přehrada příští rok zůstane možná zcela bez vody.

30. srpen 2007

Úplné vypuštění brněnské přehrady a následné chemické ošetření sedimentů je jednou z variant, jak její hladinu zbavit toxických sinic. Projekt na vyčištění Brněnské přehrady připravuje Jihomoravský kraj. Už tento týden se sejde pracovní skupina, která začne projednávat změnu manipulačního řádu přehrady. Odborníci současně finišují na studii proveditelnosti ošetření této vodní nádrže, na projektu a na žádostech o dotace. Na další podrobnosti se náměstka jihomoravského hejtmana Václava Horáka zeptal Michal Záboj.

"Studie proveditelnosti, která by měla vyhodnotit efekt jednotlivých opatření v čistém povodí Svratky , bude hotová do konce roku," říká Horák. Už dlouho diskutovaná je metoda odpuštění za současného provzdušňování vody, která tam zůstane. Dále také ošetřování obnažených břehů - tzv. mineralizace. Podle náměstka Horáka by bylo nejoptimálnější přehradu vypustit úplně. Prokazatelněji by se tak údajně mohl projevit efekt zmíněného opatření. Mělo by to být i ekonomicky levnější, protože by se nemusely provádět dva procesy zaráz.

"To však ještě musí ukázat studie a dohodnout by se měli všichni aktéři, kterých se čištění přehrady týká. Takže návrh není definitivní," uvádí Václav Horák. Výsledky jednání by jsme měli znát do konce tohoto roku. Se samotným čištěním pak odborníci začnou v příštím roce.

Varianty toho, jak bude brněnská přehrada vypadat příští rok, jsou tedy tři. Buď bude vypadat stejně jako letos a čištění bude probíhat za stávajícího stavu nebo její hladina bude o něco nižší. Může však také dojít k úplnému vypuštění vodní nádrže.

autor: Michal Záboj
Spustit audio