Brněnská koalice bude jednat o své budoucnosti. Rozděluje ji přesun nádraží

Koalici stran ve vedení Brna dnes čeká jednání o jejím dalším fungování.

Primátor Petr Vokřál (ANO) na něm vyzve náměstka Matěje Hollana (Žít Brno), aby se vzdal řízení resortu dopravy. Hollan s kritikou své práce nesouhlasí. Podle něho je nutné v rámci koalice otevřít komplexně téma řízení města. Neshody, které panují především v otázce nádraží, mohou vést k rozpadu koalice.

Vokřál v neděli na svém facebookovém profilu uvedl, že je delší dobu nespokojený s řízením a výsledky v oblasti dopravy a že odbor nefunguje, jak má. Hollana vyzve, aby se řízení resortu dopravy vzdal. Zdůvodnil to tím, že náměstek nezvládá práci. Podle Vokřála například přešlapuje na místě pokud jde o rezidentní parkování a další brněnské dopravní projekty.

Podle Hollana to má odvést pozornost od dnešního dohodovacího řízení o koalici, která se sejde kvůli rozdílným názorům o poloze hlavního nádraží a mohla by se i rozpadnout.

Část koalice chce nádraží odsunout k řece, část ho chce pod Petrovem poblíž současného nádraží, které už kapacitně nestačí. O poloze nádraží bude brněnské zastupitelstvo rozhodovat v úterý.

Hollan se bude chtít v koalici bavit o tom, jak odbor dopravy vede. "Pokud se ukáže, že špatně, zvážím, že se vedení odboru vzdám," uvedl Hollan. Sám si ale myslí, že odbor vede dobře a hnutí udělalo spoustu věcí jako přidání spojů MHD, rozvoj cyklostezek nebo pěších zón.

Hollan se bude snažit napjatou situaci v koalici ANO, Žít Brno, KDU-ČSL, TOP 09 a SZ uklidnit. Podle něj může koalice dovládnout do podzimních voleb. Důležité ale bude dohodnout se na poloze nádraží.

Žít Brno a Zelení prosazují variantu pod Petrovem, zbytek se kloní k odsunu, který podporuje i opozice. Podle Hollana je kompromisem odsun pouze v případě, že se spolu s nádražím vybuduje severojižní kolejový diametr, tedy obdoba metra, což by pomohlo vyřešit dopravní problémy, které přinese odsun nádraží. Konečné rozhodnutí o poloze nádraží přísluší vládě.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související