Brněnská knihovna už ruší pobočky, zavřená zůstala i ta v Botanické ulici

1. únor 2012

Ode dneška zůstávají zavřené dveře pobočky brněnské Knihovny Jiřího Mahena v Botanické ulici. Spolu z dalšími dvěma z více než tří desítek poboček po celém městě jí vedení knihovny muselo obětovat, aby vyhovělo požadovaným dvacetiprocentním škrtům příspěvku od města.

Stejně jako ostatní městské příspěvkové organizace byla i Knihovna Jiřího Mahena loni v září postavena před nekompromisní fakt. Kvůli ekonomickým problémům města je potřeba zkrátit rozpočet těchto institucí v letošním a příštím roce o 20 procent.

Stěhování knih z rušené pobočky v Botanické ulici v Brně

Během čtvrt roku do definitivního schválení celého rozpočtu města se sice ještě horečně jednalo i protestovalo, až na výjimky ale vyhlášený ortel skutečně dopadl. A knihovně skutečně nezbylo, než v prosinci oznámit, že tři z vytipovaných poboček skutečně zruší.

Konec čeká tři pobočky knihovny Jiřího Mahena v Brně

„Proti původnímu plánu na rušení devíti poboček, jsme nakonec po jednání s městskými částmi u rušení tří poboček. Je to díky vstřícnosti městských částí, které nás nějakým způsobem podpořily,“ uvedla ředitelka Knihovny Jiřího Mahena Libuše Nivnická.

Pobočka knihovna v Botanické ulici čítala tisícovku čtenářů, ze kterých asi třetinu tvořili žáci a studenti škol z blízkého okolí. „Čtenáři z rušení byli velmi nešťastní. Skoro polovina z dospělých jsou důchodci, kteří mají často zdravotní problémy. Snížila se jim teď dostupnost knihovny,“ popsala vedoucí pobočky v Botanické ulici Lenka Urbánková.

„Chodila jsem poměrně často a byla jsme ráda, že knihovna je tak blízko. Čím budu starší, tím hůř chodím a říkala jsme si, že to vzdám, když bych měla chodit do hlavní knihovny nebo na Palackého třídu,“ posteskla si jedna z pravidelných čtenářek, která docházela na pobočku v Botanické ulici.

Zrušené pobočky - v Křížové ulici na Starém Brně, v Botanické na rozhraní Králova Pola a Brna-středu a v Pohankově ulici v Líšni - byly podle ředitelky Nivnické vybrány právě i s ohledem na to, aby celá síť více než tří desítek míst nedoznala příliš velkých trhlin a aby v dané městské části alespoň jedna pobočka zůstala.

Škrty v rozpočtu Knihovny Jiřího Mahena se vedle redukce poboček a nákupu nových knih a časopisů dotkly také zaměstnanců, kde byl počet úvazků snížen asi o třicet a redukce bude pokračovat. Všude se navíc zkrátila půjčovní doba, v některých méně využívaných pobočkách mají nyní otevřeno dokonce jen jedenkrát za 14 dní.

autor: hol
Spustit audio