Brněnská hvězdárna zve na zajímavý katastrofický pořad

11. leden 2006

Americký katastrofický film připomíná nové multivizuální představení brněnské hvězdárny. Pojednává totiž o moderních technologických hrozbách, které by mohly zničit naši civilizaci. Spíše než filmy se však autoři pořadu Jiří Dušek a Jan Píšala nechali inspirovat nejnovějšími vědeckými studiemi. Katastrofické vize pak přenesli do brněnských ulic.

"Není podstatné kdo odpálil jadernou bombu nad letištěm v brněnských Tuřanech cíl Brno byl zničen" - tak začíná představení brněnské hvězdárny na Kraví hoře s~názvem Smrt na dosah ruky. Kromě hrozby jaderného výbuchu upozorňuje představení také na zneužití biologických zbraní nebo miniaturních robotů teroristy. Jak představení vznikalo prozradil jeden z~jeho autorů Jiří Dušek.

"My jsme původně chtěli udělat představení, které by se věnovalo různým hrozbám ohrožujícím život na naší planetě. Když jsme si materiál pro představení chystali zjistili jsme, že jde sice o reálné hrozby ale velmi vzdálené a proto nemá smysl se jimi moc zabývat. Podstatu lidské civilizace ohrožuje totiž sám člověk. A to tak aktuálními hrozbami, že za 20 nebo 30 let tady moderní lidská civilizace nemusí být. Z~toho důvodu je představení věnováno moderním technologickým hrozbám" - dodává Jiří Dušek autor představení.

Hrozivost celého pořadu je posílena reálnou aplikací na Brno. Diváci tak mohou sledovat atomový hřib nad Tuřany či černé neštovice, které si lidé odnášejí z~brněnského planetária.

"Je snadné si představit, že v~Americe vybuchne jaderná bomba nebo, že v~Asii řádí španělská chřipka. I když jsou to hrozivé věci, člověk si řekne že je to daleko a tady to nehrozí. My jsme chtěli tímto způsobem ukázat, že ani Brno není v~bezpečí. Jakmile se tyto katastrofy začnou odehrávat v~ulicích našeho města každý z~nás si uvědomí, že nejde o legraci." říká Jiří Dušek.

Nejvíce se tvůrci představení inspirovali skutečnými materiály, které se věnují těmto hrozbám. Jedná se tedy o naprosto seriózní pohled. V~žádném případě nejde o bulvár či hon za senzacemi. Z~toho důvodu tvůrci nedoporučují představení dětem do 15-ti let. Představení Smrt na dosah ruky uvádí brněnská hvězdárna na Kraví hoře v lednu každé úterý, středu, pátek a sobotu, v únoru pak ve středu a v sobotu, vždy od 18 hodin.

autor: gaj
Spustit audio