Brněnská Galerie Sklepení zve na výstavu "Jak se pila káva, čaj a čokoláda"

11. prosinec 2006

Prostřednictvím různých typů souprav, které pocházejí většinou z 18. a 19. století, chce Národní památkový ústav přiblížit příchozím kulturu pití těchto nápojů.

"Káva se do Evropy dostala na začátku 17. Století. Od té doby se šířila nejprve ke šlechtě, později i do měšťanských domů. Pak začaly vznikat kavárny a tady patří Brnu prvenství - údajně podle historických pramenů byla totiž první kavárna v republice založena právě v Brně," připomíná organizátorka výstavy Eva Dvořáková.

Mezi exponáty uvidíte konvice, šálky s podšálky, mezi kterými jsou velké rozdíly. Často jsou chráněny, aby šálek neklouzal, někdy dokonce vidíme takové ohrádky, do kterých se ten šálek pokládal. K vidění jsou i cukřenky a různé misky na pečivo. U souprav jsou využity všechny dostupné materiály - porcelán, fajáns, kamenina nebo i kov - třeba stříbro.

"Motivy podléhaly vkusu té doby - pokud byl moderní dekor s vedutami - byly na hrníčcích veduty nějakých vymyšlených nebo konkrétních krajin. Máme tu i orientální nádobí a jejich napodpobeniny. Jsou zde také dekory z konce 19. století, které bychom použily i dnes, protože působí současným dojemem - například květinové motivy nebo jemné dekory - zlacené proužky a podobně, dodává Eva Dvořáková. Výstava "Jak se pila káva, čaj a čokoláda" potrvá v brněnské Galerii Sklepení do 21. ledna.

autor: Saskia Mišová
Spustit audio