Brňané za odpad zaplatili 211 milionů korun, dalších 15 milionů magistrát očekává

5. červen 2018

Minulý týden uplynula Brňanům lhůta na zaplacení poplatku za svoz odpadu. Konkrétně 670 korun za kalendářní rok. O tom, jak se daří městu poplatek vybírat a jaká je situace s výběrem poplatků v dalších městech Jihomoravského kraje?

Podle aktuálních informací z pondělního dopoledne lidé zaplatili 211 milionů korun. Částka není konečná a ještě poroste. Nejsou do ní v tuto chvíli započítané platby poštovní poukázkou nebo pomocí platební brány BrnoID. Podle mluvčího magistrátu Filipa Poňuchálka by výběr poplatku měl pokrýt očekávané náklady.

„Očekáváme, že výběr bude činit 226 milionů korun. Do rozpočtu má příjem činit 242 milionů korun. Ten rozdíl se vybere během vymáhacího řízení. Během šestnácti let, co se vybírá poplatek za odpady, je pohledávka města ve výši 100 milionů korun. Dlužníků je 44 tisíc a většina z nich spadá do skupiny osob s nezabavitelnými příjmy,“ upřesnil Poňuchálek.

Pokud někdo zapomněl poplatek zaplatit, nemusí se hned bát exekuce. Nejdřív mu totiž přijde upomínka. Kdo by si teď náhodou uvědomil, že za svoz nezaplatil, měl by to udělat co nejdříve.

Pokud by otálel, může se po započtení pokut poplatek vyšplhat na trojnásobek. K zaplacení lidé nejčastěji využívají bankovní převod nebo platbu přes platební bránu BrnoID. Ostaní platí přímo na pokladně nebo poštovní poukázkou.

 Hlavní výhodou pro ty, kdo platí v Brně za odpad je sleva na roční jízdenku městské hromadné dopravy. Kdo na poplatku dluží, nemůže si o slevu na jízdné ve výši 1425 korun vůbec požádat.

Slevy za třídění i splátky

Pravidla pro poplatky za odpad se na jihu Moravy liší obec od obce. Například v Blansku mohou poplatek 600 korun platit ve dvou splátkách. Jednu na konci května a druhou v říjnu.

V Židlochovicích většina lidí také musí poplatek zaplatit do 31. května, mají tam ale například slevu 100 korun, pokud lidé třídí odpad a mají čtyři barevné popelnice. Podle Gabriely Kročilové z židlochovického odboru životního prostředí neplatí jen minimum občanů.

„Na to máme přímo oddělení, kde to vymáhají, takže pošleme výměr a upomínku a potom by byly napočítané úroky. Ale protože ty lidi všechny známe, tak to z nich dostaneme během dvou měsíců. Tam je úplné minimum lidí, kteří nezaplatí,“ upřesnila.

Například ve Znojmě mají lidé ještě měsíc čas. Poplatek mají zaplatit nejpozději do 30. června.

autor: tip
Spustit audio