Březen 1939: Černá vrána nad Prahou. Slavná reportáž Františka Kocourka

25. březen 2019

Černá vrána, tak se jmenuje dokudrama, které se odehrává 19. března 1939. Toho dne se konala na Václavském náměstí přehlídka nacistických vojsk, kterou do rozhlasu komentoval reportér František Kocourek. 

Slavná reportáž Františka Kocourka z Václavského náměstí, který komentoval vojenskou přehlídku nacistických vojsk, se stala předobrazem dalšího dílu České kroniky.

Dokudrama Černá vrána napsala Jitka Škápíková. V režii Jakuba Doubravy účinkovali Andrea Mohylová, Michal Ščerba a Matyáš Doubrava. Natočilo plzeňské studio Českého rozhlasu.

Už od podzimu roku 1938 a podpisu Mnichovské dohody bylo společenské dění nejen u nás, ale i v dalších západoevropských zemích určováno tzv. bitvou o éter. Rozhlas byl tehdy jediným netištěným, velmi populárním (a proto velmi účinným) komunikačním kanálem a souboj propagand probíhal právě na rozhlasových vlnách.

V našich končinách se zintenzivnil v březnu roku 1939, po vyhlášení protektorátu. Jak se příchod okupantů projevil v tehdejším rozhlasovém vysílání a jak dalece ho ovlivnil? S rozhlasovým historikem a publicistou Tomášem Černým o tom rozmlouvala Markéta Ševčíková.

autoři: Jan Sedmidubský , jpr
Spustit audio

Související

Starší díly

Nejnovější díly

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.