Břeclavští strážníci vyměnili na několik týdnů svá služební vozidla za sanitky. Absolvují stáž u záchranářů

Břeclavští strážníci vyměnili svá služební vozidla za sanitky. Absolvují totiž stáž u jihomoravských záchranářů. Má je lépe připravit na jejich práci.

Se záchraníři tráví dvanáctihodinové směny a vyjíždějí k zásahům. Mají se tak více naučit o jejich práci a také se zdokonalit například v podání první pomoci.

„Dovednosti a znalosti, které tady získáme, můžeme získat pouze v terénu přímo s těmi výjezdovými posádkami záchranné služby. Můžeme být nápomocni i při nakládání pacienta, při těch běžných činnostech jako třeba měření tlaku, měření saturace i takové banální věci jako přenos těžších zavazadel, ať už pacientů nebo záchranářů,“ popisuje Daniel Bank. Stáž absolvuje celkem 32 strážníků. Každý z nich stráví u záchranářů dva dny.

„Senioři v Břeclavi mají tzv. SOS hodinky. To znamená, že městští strážníci k nim vyjíždí, aby jim pomohli v nějaké tíživé situaci. A na základě toho vznikla i naše spolupráce. Když s námi strážníci jezdí na výjezdy a dozvědí se více o naší práci, tak potom lépe dokážou rozpoznat, zda konkrétní výjezd za seniorem vyžaduje i zdravotníka,“ vysvětluje mluvčí Jihomoravských záchranářů Michaela Bothová.

autor: Štěpánka Kadlečková
Spustit audio