Břeclavská věznice by chtěla mít pobočku v areálu tamních bývalých kasáren - v jednom z domů, který vězeňské službě patří

3. březen 2007

Přestože by mělo jít pouze o trestance s nejmírnějším režimem, vedení města se bude snažit s věznicí domluvit na jiném řešení - například směně objektu za dům v méně obydlené části města.

Lidé žijící v někdejších kasárnách a okolí zatím o záměru věznice příliš nevědí, vesměs jsou ale spíše proti. Jejich reakce zaznamenala Hana Ondryášová. Co na ten nápad říkáte? Vadilo by vám mít v sousedství nebo blízko domu věznici? Možná jo, je to takové nezvyklé vlastně v obytné zóně. Radši bych byla, kdyby z toho udělali obytnou vilu, protože kdysi tam prý byly krásné byty.

V dotyčném objektu by ale neměli být žádní nebezpeční zločinci, pouze odsouzení, kteří se stejně po městě pohybují. Že je záměr expandovat do hustě obydlené části města kontroverzním nápadem, ví i ředitel věznice Ivo Kadlec.

To je naprosto volný režim. Tam nejsou ani uniformy, byl by tam pouze vychovatel a ti vězni sami odcházejí i přicházejí. Samozřejmě mají propustky, na základě kterých se mohou pohybovat. To znamená, pokud pracují u nějaké firmy, tak jdou pouze do té firmy a nazpátek. Ti vězni, co už u nás jsou, chodí ve svém volném čase do města, kde sbírají papíry a pracují, protože je pro ně výhodnější být venku než u nás zavřeni.

Pro vás je souhlas města nutnost nebo je to spíše takové slušné chování? Já si myslím, že je to nutnost, protože vystavět někde v zastavěné části města věznici není nic příjemného a pokud bychom tam my investovali nějaké finanční částky a potom došlo k nějakým nepokojům, bylo by to velmi nepříjemné.

Břeclavská věznice už o svolení se zřízením své nové pobočky požádala břeclavskou radnici. Ta se ještě oficiálně nerozhodla, většina radních je ale proti, včetně starosty Dyma Piškuly.

autor: hon
Spustit audio