Bourání prádelny ve zlínské nemocnici se kvůli chybám ve výběrovém řízení odkládá. Za porušení zákona nemocnice zaplatila

5. srpen 2022 14:05

Zlínská Nemocnice Tomáše Bati vypíše novou veřejnou zakázku na zbourání budovy prádelny, na jejímž místě má stát nový centrální objekt. Při prvním vypsání porušila zákon.

Bourání budovy prádelny ve zlínské nemocnici Tomáše Bati se odkládá. Nemocnice totiž při prvním výběru stavební firmy podle Úřadu pro hospodářskou soutěž porušila zákon a zakázku musela zrušit.

Z rozsáhlého prvostupňového rozhodnutí úřadu vyplývá, že zlínská nemocnice, která si na vypsání zakázky za asi 11 milionů korun najala soukromou firmu, chybovala ve třech bodech. Všechny se týkaly kvalifikačních předpokladů a referencí firem z předchozích stavebních zakázek.

Podle antimonopolního úřadu byly podmínky stanovené nemocnicí diskriminační a mohly omezit počet firem, které by se chtěly soutěže účastnit. Úřad proto zakázku zrušil a nařídil nemocnici uhradit náklady řízení ve výši 30 tisíc korun.

Mluvčí nemocnice Dana Lipovská Českému rozhlasu potvrdila, že rozhodnutí antimonopolního úřadu vedení zdravotnického zařízení respektuje a nebude se proti němu odvolávat. Lipovská dodala, že nemocnice nyní připravuje nové výběrového řízení.

Uvedla také, že nemocnice bude 30 tisíc korun vymáhat pro společnosti, která zajišťovala první výběrové řízení. Šlo o ostravskou společnosti Via Consult. Podle informací serveru Seznam Zprávy spolumajitele této společnosti Milana Konečného zadržela policie kvůli manipulaci se stavebními zakázkami v Moravskoslezském kraji. Zlínská nemocnice smlouvu s touto firmou vypověděla už 19. května.

Proč je bourání prádelny důležité 

Čtěte také

Na místě prádelny má vyrůst nový centrální objekt. Bude tam interna, kardiologie, neurologie a část urgentního příjmu zaměřená na interní obory. Součástí budou také moderní diagnostické technologie. Nemocnice už vybrala projektanty. Projekt by měl stát zhruba 130 milionů korun, hotový by měl být podle předpokladů zhruba za rok a půl. Celá budova pak vyjde na přibližně dvě až tři miliardy

Spustit audio

Související