Borůvková bublanina z palačinkového těsta od Lenky Hejzlarové je hitem letošního léta

Pro upečení bublaniny vybrala Lenka Hejzlarová z Borohrádku ten největší plech, co má doma. Borůvková bublanina je u nich doma, jak říká „hodně žravá“. Chutná jako silnější vláčná palačinka s pudinkem a rozpečenou vrstvou poctivých českých lesních borůvek. A nádherně voní.

Ingredience
  • 13 vrchovatých lžic hladké mouky
  • 500 ml mléka
  • 2 vejce
  • 6 lžic cukru
  • ½ balíčku vanilkového cukru
  • špetka soli
  • 1 lžička mleté skořice
  • 750 ml čerstvých borůvek
  • dostatek oleje na vymazání
  •  
  • Na posypání:
  • 1 skořicový cukr
  • 1 vanilkový cukr
  • olej na vymazání

Postup

Do mísy nalijeme mléko, přidáme vejce, špetku soli, 3 lžíce cukru, půl sáčku vanilkového cukru a 13 vrchovatých lžic mouky.

Všechny suroviny prošleháme ručním šlehačem do vláčné hmoty, abychom získali tekuté jakoby palačinkové těsto.

Důkladně vymažeme plech olejem nebo olejem ve spreji. Musíme vytvořit skoro loužičku v pekáči.

Umíchané těsto nalijeme na plech (bez borůvek) a dáme na 2–3 minutky krátce zapéct do trouby rozehřáté na 120 °C.

Po vytažení z trouby je kraj těsta jako kraj palačinky, začíná se vysoušet, ale střed je ještě tekutý.

Potom těsto posypeme souvislou vrstvou borůvek. Čím víc, tím lépe. Zasypeme je 3 lžícemi cukru a mletou skořicí. Znovu plech vrátíme do trouby a pečeme při 170 °C zhruba 35 minut.

Po upečení ještě horké pocukrujeme vanilkovým a skořicovým cukrem. Kdo má rád, může přizdobit i šlehačkou.

Lenka Hejzlarová

Recept má po své prababičce z Kostelecké Lhoty, která ho dělávala vždy v sezóně borůvek. Tato bublanina nestačila nikdy vystydnout.

Přivítala nás s úsměvem a za doprovodu tří fenek, které nám dělaly společnost během celého natáčení. Grilovalo se i vepřové maso a podávalo s domácím chlebem a pečenou zeleninou. Všechen čas jsme trávili na zahradě pod slunečníkem. Tam se jedlo, pilo i kuchtilo.

Lenka Hejzlarová a Patrik Rozehnal