Bořek Klabík zachránil zámek ve Vilémovicích. Koupil ho před demolicí

Ve Vilémovicích u Ledče nad Sázavou na Havlíčkobrodsku stojí zámek, který v posledních letech prošel velkými změnami.

V podstatě na poslední chvíli ho na začátku tisíciletí koupil Bořek Klabík z Prahy. Není to žádný milionář, prostě mu vadilo, že by měl jít zámek k zemi.

„Mám rád památky a tento zámek byl pomalu před demolicí, tak jsem se toho ujal,“ říká Bořek Klabík z Prahy. Hned na začátku musel zajistit, aby zámek nespadl. Musel nechat opravit střechu, komíny, fasádu a sklepy. Zámek je ze sedmnáctého století. „Zakladateli byli Bechyňové z Lažan,“ říká majitel zámku. Od konce války do roku 1989 bylo v zámku obecní divadlo a knihovna. Zázemí tam měl divadelní kroužek a v budově byl i výčep. Bořek Klabík zámek koupil od člověka, který ho restituoval.

Zámek naplnil nábytek od známých i po babičce

Když Bořek Klabík zámek převzal, nebylo v něm téměř žádné vybavení. „To jsem musel pořídit po známých, po příbuzných. Něco jsme měli vysloveně po babičce,“ říká. V místnostech tak najdeme sbírku zbraní, repliku rytířské zbroje i americká kamna. Při opravách majitel samozřejmě spolupracuje s památkáři. Dokladů o původní podobě stavby je ale velmi málo.

Na zdi vstupní síně namaloval Bořek Klabík erby českých pánů

Odborné práce na opravách svěřil Bořek Klabík zkušeným řemeslníkům. Sám podle svých slov dělal jen nádenické práce. „Odnést cihly, odnést tašky,“ upřesňuje s úsměvem. Něčím ale přece jen k nové podobě zámku přispěl. Na zdi ve vstupní síni namaloval erby dvaceti sedmi českých pánů. „Podle erbovníku jsem si s tím dal tu práci,“ říká.

Spustit audio